Evenimentul Zilei > Actualitate > Furie fără margini după asasinarea lui Moshen Fakhrizadeh. Iran extinde programul nuclear
Furie fără margini după asasinarea lui Moshen Fakhrizadeh. Iran extinde programul nuclear

Furie fără margini după asasinarea lui Moshen Fakhrizadeh. Iran extinde programul nuclear

În Iran creşte tensiunea în problema nucleară. Parlamentul iranian a aprobat cu o mare majoritate, într-o sesiune extraordinară, o moţiune care îndeamnă la discuţii „cu maximă urgenţă” pentru un proiect de lege destinat a extinde programul nuclear al ţării.

Pe lângă acest proiect doresc să reducă drastic prezenţa Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), ceea ce ar duce Teheranul şi mai aproape de ieşirea din Acordul nuclear din 2015 (JCPOA).

Iranul acuză Israelul şi SUA de uciderea omului de ştiinţă

Sunt relatări ale agenţiilor iraniene, printre care FARS, care face referire la ceea ce pare a fi primul răspuns după asasinarea şefului progamului nuclear iranian, Moshen Fakhrizadeh, de care Iranul acuză Israelul şi SUA.

Botezat Planul de acţiune strategică pentru anularea sancţiunilor, decretul a fost prezentat Parlamentului la începutul lui noiembrie. Printre alte chestiuni, prevede ca Organiţaţia pentru energie atomică iraniană să mărească la 20% şi chiar mai mult nivelul de îmbogăţire al uraniului (pe care JCPOA îl limitează la 3,67%) şi suspendă aplicarea aşa-zisului Protocol adiţional cu AIEA, ameninţând astfel posibilitatea Agenţiei de a face inspecţii în siturile nucleare.

Într-o declaraţie dată de parlamentari iranieni, printre altele, se condamnă uciderea lui Fakhrizadeh ca fiind o crimă „a regimului sionist pentru care cel mai bun răspuns este revitalizarea strălucitoarei noastre industrii nucleare punând capăt aplicării voluntare a Protocolului adiţional şi evitarea regimului de inspecţii ale AIEA”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.