Evenimentul ZileiInternationalFURIE de neoprit a rușilor.DECIZIA premierului israelian Benjamin Netanyahu după convorbirea SECRETĂ cu Vladimir Putin

FURIE de neoprit a rușilor.DECIZIA premierului israelian Benjamin Netanyahu după convorbirea SECRETĂ cu Vladimir Putin

FURIE de neoprit a rușilor.DECIZIA premierului israelian Benjamin Netanyahu după convorbirea SECRETĂ cu Vladimir Putin
Incidentul care s-a petrecut în noaptea de luni spre marți când un avion militar rusesc a fost accidental doborât de către antiaeriana siriană în cursul unui raid israelian a generat tensiuni puternice în urma cărora premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va acționa împotriva prezenţei iraniene în Siria.

În cursul unei convorbiri telefonice, Netanyahu i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin că Israelul este "hotărât să oprească înrădăcinarea armatei iraniene în Siria, precum şi încercările Iranului de a transfera (mişcării libaneze) Hezbollah arme destinate să fie utilizate împotriva Israelului", potrivit serviciului de presă al premierului israelian. Iranul şi Hezbollah, precum şi Rusia sunt aliaţi ai regimului sirian, potrivit agerpres.ro

În acelaşi timp, premierul israelian şi-a exprimat regretul pentru acest incident care a dus la moartea a 15 militari aflaţi la bordul aparatului Il-20.

"Şeful guvernului israelian şi-a exprimat regretul faţă de moartea soldaţilor ruşi şi a declarat că Siria este responsabilă pentru doborârea avionului Il-20", indică serviciul de presă al lui Netanyahu, citat de agenţiile de presă ruse. Anterior, Ministerul Apărării ruse atribuise Israelului responsabilitatea pentru acest incident.

Potrivit AFP, armata rusă şi-a îndreptat iniţial furia împotriva Israelului, pe care l-a considerat responsabil de această tragedie din cauza tirurilor cu rachete asupra unor ţinte din Latakia, în nord-vestul Siriei, tiruri care au fost lansate – potrivit Moscovei – de patru avioane F-16 israeliene.

"Piloţii israelieni, acoperindu-se cu avionul rusesc, l-au plasat sub focul apărării antiaeriene siriene", a declarat Ministerul rus al Apărării.

Mai târziu, preşedintele Vladimir Putin a evocat o "succesiune de circumstanţe accidentale tragice", părând să adopte un ton mai conciliant faţă de Israel.

De altfel, Netanyahu a indicat că "Israelul vrea să ofere Rusiei toate detaliile necesare pentru anchetarea acestui incident" şi a sugerat trimiterea comandantului forţelor aeriene israeliene la Moscova în acest scop, potrivit biroului premierului israelian.

Armata israeliană a afirmat că aparatele sale au atacat un sit al armatei siriene de unde sisteme implicate în fabricarea de arme erau pe cale să fie livrate de către Iran mişcării libaneze Hezbollah.

În convorbirea telefonică cu Putin, Benjamin Netanyahu a subliniat importanţa continuării coordonării între Rusia şi Israel în materie de securitate, potrivit TASS. 

 


Accesează: