Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) a recrutat foști luptători Stat Islamic pentru a se infiltra în Ucraina, Turcia și Statele Unite, a informat marți site-ul de știri independent Meduza, citând patru luptători recrutați.
Potrivit publicației, o sursă anonimă apropiată FSB a confirmat încercări regulate, dar în mare parte nereușite, de a penetra cercurile militare ale Ucrainei.
Practicile de tip mafiot ale FSB
Meduza a intervievat un fost luptător rus al Stat Islamic care a ispășit o pedeapsă de patru ani de închisoare dintr-un maxim de 20 de ani în schimbul acceptării de a lucrea pentru FSB în Ucraina. Luptătorul, Baurzhan Kultanov, a declarat că FSB l-a trimis în Turcia în primăvara lui 2022, unde i s-a cerut să culeagă informații despre eforturile subterane de a trimite luptători în Ucraina.
În Ucraina, FSB ar fi vizat șeful unui batalion de voluntari care luptă de partea Ucrainei din 2014 și are în rândurile sale tătari și ceceni din Crimeea. „Sunteți ochii și urechile noastre acolo, dar nu sunteți singurul”, și-a amintit Kultanov ce i-au spus cei din FSB. „Ar fi frumos să vă facem un agent dublu și chiar triplu, astfel încât alte servicii speciale să vrea să vă recruteze”, au continuat ei.
„Nu trebuie să inventezi nimic... Ești cu adevărat un terorist și un musulman care a petrecut timp aici. Spune-le că nu-ți plac Rusia și FSB și că vrei să ajuți. Te vor primi cu brațele deschise”, și-a amintit Kultanov despre ce i-a spus ofițerul FSB, Alexander Gușin.
Ucraina a demascat peste 600 de agenți ruși
Kultanov este în prezent închis în Turcia sub acuzația de încălcare a regulilor de imigrare. Potrivit publicației acesta a cerut azil politic pe motiv că ar fi închis, poate chiar ucis, dacă va fi trimis în Rusia.
Meduza a citat un alt luptător fost-ISIS care ar fi luptat alături de Kultanov în Siria, identificat ca Karim din republica rusă Daghestan, spunând că eforturile de recrutare ale Rusiei în Ucraina nu mai sunt un secret. „De aceea nimeni nu are încredere unul în altul” în rândul diasporei musulmane ruse, a spus Karim.
Autoritățile americane au reținut aproximativ 50 de ruși suspectați că ar fi agenți FSB la granița dintre SUA și Mexic de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, potrivit Meduza, citată de specialista în terorism Vera Mironova. „Majoritatea dintre ei spun: „Sunt un activist sau un lucrător al unui ONG sau un jurnalist. Am participat la proteste și acum sunt persecutat. Lăsați-mă să intru”, a spus Mironova, citând surse anonime ale Departamentului de Securitate Internă.
Unii se predau patrulei de frontieră din SUA în calitate de agenți FSB nemulțumiți, trimiși să spioneze activiștii și jurnaliştii din opoziție rusă, a adăugat Mironova. Potrivit Meduza, un activist anonim și-a amintit că a participat la o întâlnire în 2020 a Kremlinului cu Timur Prokopenko, un înalt oficial responsabil cu politica internă, în care au fost discutate planurile de a trimite „activiștii falși” în SUA. FSB, serviciul de securitate al Ucrainei SBU și Kremlinul nu au răspuns solicitărilor Meduza de a comenta informațiile.