PDL se gândeşte cum să pună în practică Mişcarea Populară
- Laura Ciobanu
- 26 septembrie 2011, 14:17
PDL vrea ca Mişcarea Populară să prindă contur cât mai repede. Astfel, la sfârşitul acestei săptămâni, mai exact duminică seară, conducerea PDL se va întâlni cu preşedinţii de organizaţii judeţene pentru a stabili toate detaliile legate de acest demers.
Principalul subiect al şedinţei BPN de astăzi a PDL a fost Mişcarea Populară. Discuţiile au fost însă de principiu. Democrat-liberalii au venit cu sugestii în acest sens, ministrul de externe Teodor Baconschi şi prim-vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde fiind mandataţi să se ocupe de acest proiect. Potrivit unor surse din partid, echipa completă, cine va face parte din această Mişcare, precum şi termenul până la care aceasta va fi finalizată, sunt detalii cevor fi stabilite într-o şedinţă planificată a avea loc duminică. "Strategia electorală pentru anul 2012 este desigur în atenţia conducerii PDL. Este firesc ca în acest context să fie evaluată şi posibilitatea unei formule de mobilizare a tuturor votanţilor de centru-dreapta. În măsura în care această formulă se va numi Mişcarea Populară, este deocamdată o simplă ipoteză. Tot o simplă ipoteză sunt şi propunerile făcute în legătură cu componenţa unei asemenea Mişcări Populare", a declarat la finalul BPN, Valeriu Stoica, precizând că o asemenea decizie va trebui validată în Consiliul Naţional de Coordonare. Suntem, însă, deocamdată, în faza unor simple tatonări, a unor simple sugestii", a adăugat Valeriu Stoica. Frunzăverde vrea de la Moş Crăciun o Mişcare Populară Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat dimineaţă că va propune în şedinţa Biroului Permanent începerea demersului de constituire a Mişcării Populare, astfel încât acesta să fie finalizat la începutul lunii decembrie. Potrivit lui Frunzăverde, din Mişcarea Populară ar trebui să facă parte grupări politice, reprezentanţi ai societăţii civile, ONG-uri, grupări sindicale, dacă vor dori, dar şi persoane fizice.
"Este un sistem pe care a fost construit de exemplu şi Partidul Popular European, dar nu numai PPE, în care şi persoane fizice care nu doresc să fie înregimentate într-un partid politic, grupare politică, pot să participe, însă în calitate de persoană fizică la o asemenea mişcare, cum este cazul acestei mişcări populare. Va trebui să modificăm însă legislaţia în acest sens, în sensul ca şi persoanele fizice să poată să facă parte din asemenea grupări, care să candieze ulterior în alegeri", a adăugat Frunzăverde, citat de mediafax.ro. El a mai spus că principalul obiectiv al Mişcării Populare ar fi coagularea forţelor de centru-dreapta şi deschiderea spre societatea românească. Frunzăverde a arătat că există discuţii în interiorul partidului pe această temă şi crede că de acum acest demers va fi mai clar. Udrea, mai reţinută Vicepreşedintele PDL Elena Udrea a fost mai rezervată, spunând că depinde ce înseamnă Mişcare Populară. "Trebuie văzut exact la ce se referă, ce fel de proiect este acesta, dacă e un proiect care să adune sub o umbrelă numită Mişcarea Populară pe toţi aceia care au demonstrat până acum şi vor să se implice în modernizarea cu adevărat a statului, atunci poate fi un proiect viabil. Dacă e unul doar electoral, nu cred", a precizat Elena Udrea, citată de mediafax.ro.