Frumusetea, văzută prin lentila aparatului foto. Femeile lumii și poveștile lor incredibile. POVESTEA UNOR FOTOGRAFII
- Dana Lascu
- 8 martie 2018, 00:00
Pentru că astăzi este Ziua Femeii ne-am gândit să sărbătorim frumusețea. Ne-o ilustrează celebrul fotograf Mihaela Noroc care, după ce a străbătut 50 de țări în patru ani, a pus cap la cap „Atlasul frumuseții”, un volum cu 500 de portrete și poveștile aferente personajelor pe care le-a imortalizat.
Ar trebui să începem acest periplu pe mapamond cu o definiție a frumuseții. Autoarea, însă, nu ne lasă să ne pierdem în explicații de dicționar sau în citate celebre. „Cred că a fi frumos înseamnă a fi tu însuți, natural și autentic; înseamnă să-i lași pe oameni să te cunoască cu adevărat. În epoca în care trăim, nu e întotdeauna ușor, fiindcă femeilor li se cere să arate și să se poarte într-un anume fel.
În unele locuri, femeile sunt obligate să stea retrase și să-și acopere aproape în întregime corpul. În alte părți, dimpotrivă, este foarte important ca o femeie să atragă privirile. Până la urmă, fiecare femeie ar trebui să aibă libertatea de a decide cum își dorește să fie văzută și să-și pună în valoare frumusețea” , scrie Mihaela Noroc în curvântul înainte al „Atlasului frumuseții”.
O definiție pe care ți-o construiești singur
„Mai mult, frumusețea, așa cum o percep eu nu ne poate învăța toleranța, sinceritatea și bunătatea, iar lumea în care trăim are nevoie de aceste valori”, continuă aceasta. Dând credit fotografului, fiecare dintre noi își poate compune propria definiție, în funcție de ceea ce consideră important.
„Sper ca această carte să creeze legături noi între oameni”, scris, în final, Mihaela Noroc. Iar legăturile s-au creat, dacă stăm să ne gândim la succesul fulminant pe care îl are volumul ei pe mapamond. Mihaela Noroc a apărut în emisiunea celebrei prezentatoare americane Oprah Winfrey, iar cele mai cunoscute publicații din lume i-au făcut recenzii și i-au luat interviuri. Dar asta nu înseamnă că s-a spus tot ce se putea despre „Atlasul frumuseții”.
„În carte sunt multe imagini și povești care n-au apărut niciodată online. (...) Nu e varianta tipărită a paginii de facebook, ci mult mai mult decât atât. Sunt bucuroasă că ediția românească publicată de Humanitas nu este o simplă traducere a celei din limba engleză. Am adăugat câteva imagini noi, am lucrat la texte, am creat o nouă copertă și sper că albumul va avea la fel de mult succes acasă, pe cât a avut și peste hotare“, spunea Mihaela Noroc.
Mihaela Noroc a reușit să compună o definiție aproape completă a frumuseții imortalizând sute de femei din întreaga lume
„În mod normal, Maria se îmbracă la fel ca oricare altă adolescentă. Însă era ziua de Crăciun când am întâlnit-o, un moment magic când toate femeile din satul Bărsana, Maramureș, poartă haine tradiționale”, notează Mihaela Noroc.
„Nu vă puteți închipui ce fire veselă este Ania. Tânăra are una dintre cele mai impresionante povești pe care le-am auzit vreodată. S-a născut fără piciorul drept, în Polonia, iar mama ei a abandonat-o într-un spital, implorându-l pe doctor să aibă grijă de ea”, povestește Mihaela Noroc. Fata are clar un înger păzitor, pentru că a fost adoptată de o familie din Belgia care i-a oferit o copilărie minunată, ajutând-o să vadă lumea cu optimism.
Carolina este o superbă tânără din Republica Moldova, care vizita România atunci când a surprins-o fotografa. Cântase la un festival de la Iași, cu corul din care face parte, iar Mihaela Noroc a surprins-o plimbându-se pe străzile orașului.
Alina e o frumusețe natural din Odesa, Ucraina. „Părea că vine dintr-un basm, când am observat-o pe str zile acestui oraș pitoresc de la Marea Neagră. Mi-a povestit că își doreste să se mute în Cehia, ca să studieze arhitectura”, notează fotograful
Ghazal este o iraniancă din Shiraz, pe care fotografa bucureșteană a întâlnit-o la începutul periplului ei pe mapamond. „Nu aveam a mult șa ă experiență ca fotograf, însă îmi dădeam toată silința. Eram atât de fascinată de costumele persane, încât i-am făcut lui Ghazal o mulțime de poze. Încercam din răsputeri s surprind magia”, explic ă autoarea.
„Misiunea lor este să salveze vieți”, scris, simplu, Mihaela Noroc, în dreptul fotografiei care imortalizează patru pompieri-femei din Ciudad de Mexico, Mexic. Deși au o meserie dură și solicitantă, toate cele patru femei emană senzualitate