Frumoasa carieră a "băieţilor deştepţi" în regimul lui Băsescu-cel-incoruptibil

Frumoasa carieră a "băieţilor deştepţi" în regimul lui Băsescu-cel-incoruptibil

La data de 21 ianuarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării anunţa că a aprobat reorganizarea producătorilor de energie din subordinea Ministerului Economiei în două companii "cu portofoliu mixt de centrale". Au trecut de atunci 14 luni şi, mulţumită proceselor deschise de Fondul Proprietatea, înfiinţarea acestor coloşi a fost temporizată în justiţie. Totuşi, guvernul Boc nu a dat niciun semnal că ar renunţa la acest proiect dezastruos.

N-aş fi redeschis acest subiect dacă nu aş fi citit, ieri, discursul ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, la Bursa de Valori Bucureşti. Există o oarecare tradiţie ca ambasadorii americani să vorbească tranşant, dar acest discurs a fost unul din cele mai dure la adresa politicii economice a guvernului Boc.

"Efortul actual de reorganizare a companiilor energetice de stat în doi campioni energetici naţionali în loc să se analizeze opţiunea de a le privatiza total sau parţial, este nu doar un mod ineficient de utilizare a unor resurse valoroase. Cum afirma un expert extern, contrar declaraţiilor guvernului, politica ar restricţiona considerabil competiţia, ar îndepărta investiţiile private şi ar determina creşterea preţurilor. Aşa cum am spune în America, acesta este un efort de rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic, pentru că nu ia în considerare problema fundamentală a companiilor energetice de stat, faptul că nu sunt administrate cu adevărat ca nişte afaceri.", a afirmat Gitenstein.

Iar ambasadorul american a continuat, vorbind despre contractele cu "băieţii deştepţi" din energie şi despre "legătirile politice" ale acestora. Discursul lui Gitenstein nu este singular. Au trecut aproape neobservate remarcile şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks care, într-un interviu acordat TVR, la începutul lunii februarie, spunea: "Ei bine, unii băieţi deştepţi au preţuri sub acelea ale pieţei şi asta scumpeşte preţul pentru restul lumii. Deci avem nevoie de un sistem corect şi deschis, transparent, în care fiecare plăteşte preţul corect pentru energie."

Interesant este că, la 11 august 2005, întro declaraţie de presă, preşedintele Traian Băsescu spunea cam acelaşi lucru ca şi Franks: "Hidroelectrica este o companie de stat şi transparenţa contractelor trebuie să existe, altfel ne vom ascunde continuu sub secretul contractelor comerciale şi vom închide tot mai mult accesul la informaţie şi la control public." Ce s-a întâmplat între timp şi cum de a dispărut acest subiect din discursul prezidenţial deşi situaţia a rămas neschimbată? Răspunsul este simplu: băieţii deştepţi care coabitau cu guvernarea Tăriceanu, în special cu zona controlată de liberali şi de Dan Voiculescu, au trecut în barca PDL.

În loc să schimbe sistemul, Băsescu a preferat să-i ia sub aripa sa. Câteva modificări cosmetice – a crescut preţul plătit pentru energie, dar tot este mult sub preţul pieţii, iar Alro şi Sidex cumpără şi ele curent ieftin direct de la producător – nu rezolvă problema. Şi chiar şi intervenţia prezidenţială în favoarea ruşilor de la Alro nu este deloc ortodoxă şi conformă cu practicile unui stat de drept cu o economie de piaţă.

"Deşi acordarea de reduceri de preţ pentru consumatorii de cantităţi mari de energie nu este neapărat o practică de afaceri incorectă, extinderea acestui beneficiu de către o companie de stat înseamnă subvenţionarea unui număr mic de utilizatori, în detrimentul celorlalţi consumatori", a spus, ieri, Gitenstein. Observaţi, vă rog, întorsătura frazei: "nu este neapărat o practică incorectă". Adică, în esenţă, este incorectă.

Ambasadorul american ştie că este inacceptabil ca preşedintele ţării să ceară unei companii, fie ea şi de stat, cui să vândă şi la ce preţ. Deciziile acestea sunt luate de piaţă, nu de politicieni, care pot fi suspectaţi că au interese ascunse (adică s-ar putea să ia şpagă, mai pe româneşte spus). Cred însă că ambasadorul Gitenstein este conştient că a vorbit în pustiu. Se fură prea mulţi bani din energie şi interesele sunt prea mari pentru ca să dorească cineva să schimbe ceva. Politicieni, trusturi de presă, ziarişti, toţi căpuşează "băieţii deştepţi" care, la rândul lor, căpuşează statul român. Prin 2005, presa relata că metroul lua curent electric de la Dan Voiculescu. În noiembrie 2009, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, s-a întâlnit cu celebrul Bogdan Buzăianu după care, uups!, metroul începe să cumpere energie de la Buzmann Industries (să nu spuneţi că asemenea şmenuri fac doar băieţii răi din PDL, şef la metrou este omul lui Băsescu, Gheorghe Udrişte!). Întrebare finală: de la cine va cumpăra energie Metrorex, în cazul în care se schimbă puterea şi USL vine la guvernare?

Ne puteți urmări și pe Google News