FRF se opune afișării steagului Ungariei Mari pe stadioane: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal”

FRF se opune afișării steagului Ungariei Mari pe stadioane: „Revizionismul nu este acceptat în fotbal” Răzvan Burleanu. Sursa: Arhiva EVZ

Federația Română de Fotbal se opune folosirii simbolului Ungariei Mari, pe stadioane, la meciurile internaționale ale echipelor maghiare. Simbolul se bazează pe o politică revizinionistă care sugerează că Ungaria ar trebui să revină în vechile sale granițe, dinainte de 1918. O astfel de cerere a fost formulată de Sandor Csanyi președintele Federației de Fotbal de la Budapesta și vicepreședinte al UEFA și FIFA, în numele suporterilor maghiari.

FRF a reacționat după ce maghiarii au cerut ca steagul Ungariei Mari să fie afișat pe stadioane la meciurile internaționale de fotbal ale echipelor maghiare. Forul condus de Răzvan Burleanu a luat poziție după ce Sandor Csanyi, președintele Federației Ungare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, a cerut ca fanii maghiari să fie lăsați să afișeze astfel de simboluri la meciurile internaționale.

Harta Ungariei Mari, simbolul în cauză, cuprinde o parte din Transilvania, provincie care aparține României, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. „Ungaria Mare” are la bază o idee politică revizionistă conform căreia statul ungar ar trebui să revină în frontierele dinainte de 1918.

Federația Română de Fotbal se va opune unei astfel de idei, atât la FIFA, cât și la UEFA, dacă propunerea reprezentantului maghiar va deveni oficială.

Ne puteți urmări și pe Google News

„FRF nu acceptă și nu va accepta niciodată acest lucru și își va exprima punctul de vedere la FIFA și UEFA, dacă această discuție va ajunge pe masa celor două foruri internaționale, la fel cum, cu siguranță, vor proceda și celelalte federații din regiunea noastră. Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar UEFA condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”, a precizat FRF, conform GSP.

sursa: frf.ro

Punctul de vedere al federației maghiare de fotbal

O poziție similară a adoptat și FARE, gruparea care militează împotriva discriminării în fotbalul european. Reprezentanții organizației au reclamat la UEFA un număr de trei situații în care fanii maghiari au afișat la meciurile internaționale simbolul Ungariei Mari. FARE consideră acest simbol nationalist și revizionist, chiar dacă șeful Federației maghiare este de altă părere.

Președintele Federației Ungare de Fotbal, Sandor Csanyi, consideră că simbolul Ungariei Mari nu poartă un mesaj politic. Drept urmare, el cere ca suporterii maghiari să aibă dreptul să-l folosească pe stadioane.

„Dacă noi organizăm o competiție, echipele trebuie să accepte condițiile acesteia. La fel stau lucrurile internațional. Dacă vrem să jucăm în calificările europene, Liga Națiunilor sau Champions League și Europa League, atunci trebuie să acceptăm și noi condițiile lor. Potrivit UEFA, bannerele cu mesaje rasiste și politice nu sunt permise. Întrebarea este... poartă simbolul Ungariei Mari un mesaj politic? În opinia noastră, nu”, a declarat Sandor Csanyi pentru M4 Sport.

Propunerea primită de UEFA: „Vrem steagul Ungariei Mari pe stadioane”. Viktor Orban: „A fost rasist, dar doar o perioadă”

Sursa foto: Captura video

Budapesta promovează politica revizionistă

Oficialii de la Budapesta au fost acuzați, în mai multe rânduri, inclusiv în România, că fac demersuri pentru a atrage minoritățile maghiare din statele vecine în sfera lor de influență. Iar folosirea simbolului Ungariei Mari se încadrează în acest tip de acțiuni. De altfel, Slovacia a protestat oficial și a luat măsuri pentru a contracara intențiile revizioniste ale Budapestei.

În luna noiembrie, premierul maghiar Viktor Orban a fost fotografiat cu un fular pe care era inscripționată harta „Ungariei Mari”. Gestul său a stârnit o reacție de „dezaprobare fermă” din partea Ministerului de Externe al României. Și atât.

„Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, a explicat MAE la vremea respectivă.