Fraudă cu terenuri în București. Poliția plătește chirie unuia dintre inculpați

Fraudă cu terenuri în București. Poliția plătește chirie unuia dintre inculpațiDNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

O secție de Poliție din zona de nord a Capitalei funcționează într-un imobil construit pe unul dintre terenurile obținute ilegal. Iar polițiștii plătesc o chirie pentru locația în care funcționează chiar unuia dintre inculpații în dosar,

Fraudă cu terenuri în nordul Capitalei, unde procurorii au descoperit o rețea infracțională care obținea ilegal suprafețe de pământ. DNA derulează o anchetă penală care vizează fapte comise în perioada 2014 - 2023.

În dosar DNA l-a plasat sub control judiciar pe Bogdan Florin, inspector la Direcția de Taxe Locale a Sectorului 1. Acesta este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Alte trei persoane au fost reținute în cadrul anchetei, pentru 24 de ore.

Fraudă cu terenuri scumpe în București

Procurorii care investighează operațiunile cu terenuri susțin că pe aceste suprafețe au fost construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. Iar într-o astfel de clădire funcționează sediul unei secții de poliție. Oficialii Ministerului de Interne plătesc o chirie pentru acest spațiu chiar unuia dintre cei inculpați.

Potrivit anchetatorilor, profitul obținut de grupării care au pus la cale această fraudă cu terenuri depășește 10 milioane de euro.

În această cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Anchetatorii au dispus măsura controlului judiciar pentru pe o perioadă de 60 de zile. Au fost vizați șapte inculpați, printre care și pe funcționarul Florin Bogdan. Procurorii anticorupție au mai dispus urmărirea penală față de un notar public, pentru abuz în serviciu.

sediul de poliție

Sursa foto: arhiva EVZ

Cazul prezentat de procurori

Procurorii susțin că această fraudă cu terenuri a fost pusă la punct în perioada 2014-2023. În circuit au fost implicate mai multe persoane care au comis o serie de infracțiuni. Cei implicați au avut în vedere obținerea pe nedrept a 24 terenuri, proprietate a statului, din București.

Trei inculpați, G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și alte persoane.

Conform anchetei, inculpații identificau terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a exproprierii, iar apoi puneau la cale operațiunea. Ei foloseau sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, pentru această fraudă cu terenuri. În fața notarilor publici a altor instituții de stat, au pretins că au dobândit suprafețele prin uzucapiune.

Ulterior, ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.

Fraudă cu terenuri pe numele unor amărâți

Inculpații care au pus la cale operațiune apelau la persoane cu o situație materială precară. Pe numele acestora redactau hotărârile fale, iar apoi le indicau ce să declare în fața autorităților.

În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1. Cei doi nu și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu și ar fi permis dobândirea imobilului fără să verifice autenticitatea documentelor puse la dispoziție.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele interpușilor, terenurile erau vândute printr-un circuit complex. Practic, această fraudă cu terenuri era continuată cu operațiune de spălare a banilor.

Pe terenurile respective au fost construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. Iar într-una dintre aceste clădiri funcționează sediul unei secții de poliție.