Fraţii Joel şi Ethan Coen scot aur din western

Fraţii Joel şi Ethan Coen scot aur din western

Remake-ul filmului cu John Wayne din 1969 a devenit cel mai profitabil western din istoria cinematografiei americane, dar şansele la Oscar rămân incerte.

Ultimul lungmetraj al fraţilor Joel şi Ethan Coen, "True Grit/Adevăratul curaj" - a cărui distribuţie îi include pe Jeff Bridges, Hailee Steinfeld, Josh Brolin şi Matt Damon -, este de fapt un remake al filmului "O sută de dolari pentru şerif" de Henry Hathaway, cu John Wayne, Robert Duvall şi Dennis Hopper în rolurile principale, bazat pe romanul lui Charles Portis din 1968.

Realizatorii nu văd lucrurile astfel; fraţii Coen nu se satură să afirme că lungmetrajul lor nu e un remake, ci o (re-)ecranizare a prozei lui Portis. Această geneză relativ complicată a noului lungmetraj nu i-a afectat performanţele în ceea ce priveşte încasările: "True Grit/Adevăratul curaj" este noul lider al box-office-ului american, asta după ce a obţinut 15 milioane de dolari în al treilea weekend de proiecţie în cinematografe, conform presei internaţionale.

Câştigând până acum un total de 110 milioane de dolari în contextul în care bugetul filmului era de 38 de milioane de dolari, "True Grit/Adevăratul curaj" devine cel mai profitabil western al tuturor timpurilor în SUA, susţine "Forbes". Acest record era deţinut până acum de "Unforgiven" (1992), de şi cu Clint Eastwood. Acest lungmetraj are la activ patru Oscaruri (inclusiv statuetele pentru Cel mai bun film şi pentru Cel mai bun regizor) şi 101 milioane de dolari la box-office.

Ne puteți urmări și pe Google News

<object height="340" width="560"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/CUiCu-zuAgM?fs=1&hl=ro_RO" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/CUiCu-zuAgM?fs=1&hl=ro_RO" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" height="340" width="560"></embed></object>

Oscarul problematic

"Asociaţia regizorilor americani" (Director’s Guild of America, DGA - n.r.) a anunţat ieri nominalizările la premiile pe care le acordă anual şi pe care mulţi analişti le consideră ca indicatoare sigure în proporţie de 80% ale nominalizărilor la Oscar. "True Grit/Adevăratul curaj" nu s-a regăsit printre candidaţi, cineaştii preferând "Inception" de Christopher Nolan şi "Reţeaua de socializare" a lui David Fincher.

Deja analiştii au început să facă speculaţii pe tema excluderii lungmetrajului "True Grit/ Adevăratul curaj" de la premiile acordate de breaslă. Pe un blog aferent "The Hollywood Reporter", Tim Appelo se întreabă dacă nu cumva filmul va rămâne nepremiat şi neOscarizat din cauza faptului că Paramount a aşteptat prea mult pentru a-l lansa. "True Grit/Adevăratul curaj" a avut premiera americană pe 22 decembrie. E drept, a avut încasări mai mari decât toate lungmetrajele fraţilor Coen la un loc, dar o simplă comparaţie cu "Nu există ţară pentru bătrâni" spune multe.

Acest film a fost lansat la finalul lui noiembrie. Aceeaşi lună în care membrii DGA primesc formularele pentru vot. Thelma Adams, critic de film la "Us Weekly", spune că "True Grit/Adevăratul curaj" a ajuns prea târziu pe o piaţă deja aglomerată şi că regizorii îşi desemnaseră deja favoriţii înainte de a-l vedea. Oricum, fraţii Coen nu dau vina pe Paramount: "Nu au avut de ales (...). De abia am reuşit să terminăm filmul la timp pentru a-l lansa pe 22 decembrie", spune Joel Coen.

"True Grit/Adevăratul curaj" se concentrează asupra poveştii unei fete de 13 ani, Mattie Ross (Hailee Steinfeld) care, pentru a-şi răzbuna tatăl, îl angajează pe Rooster Cogburn (Jeff Bridges), un şerif cu toate caracteristicile ratatului: leneş, beţiv şi neserios.

Noul film al fraţilor Coen este distribuit în România de RoImage şi va avea premiera autohtonă pe 25 februarie.