Franța și Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi

Franța și Suedia confirmă otrăvirea cu Noviciok a lui Navalnîi

Laboratoare franceze și suedeze au ajuns la o concluzie în acest caz după ce au analizat „eșantioane prelevate” de la opozantul rus, spitalizat la ora actuală la Berlin.

Guvernul german a adus, luni, noi probe privind otăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi. Laboratoare din Franța și Germania au confirmat otrăvirea acestuia cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

„Reînnoim apelul către Rusia pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, într-o declarație, amintind că această otrăvire constituie „o gravă încălcare”a Convenției privind armele chimice.

„Trei laboratoare au oferit acum dovezi în mod independent că un agent neurotoxic din grupul Novichok este cauza otrăvirii domnului Navalnîi”, a precizat Steffen Seibert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Berlinul „a solicitat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) analizarea probelor în cazul Navalnîi”, a adăugat Seibert.

OIAC „a prelevat mostre de la domnul Navalnîi și a luat măsurile necesare pentru ca acestea să fie analizate de laboratoarele sale”, a spus Seibert.

Anterior, un laborator militar german a anunțat că dispune de probe potrivi cărora Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, o substanță dezvoltată în timpul URSS și folosită în scop militar.

Această nouă informative vine iar în contradicție cu declarațiile medicilor ruși care au afirmat că nu au descoperit nici o substanță otrăvitoare în corpul lui Navalnîi, înainte ca acesta să fie transportat în Germania și spitalizat la Berlin.

După transferul lui Navalnîi, Moscova a cerut părții germane să-i pună la dispoziție date despre starea de sănătate a acestuia, respingând orice acuzație de implicare în otrăvirea lui și denunțând o campanie orchestrată a Occidentului pentru a-i impune noi sancțiuni economice.

Presupusa otrăvire a opozantului Kremlinului a declanșat o escaladare diplomatică majoră, mai multe guverne occidentale, inclusiv Franța și Statele Unite, declarând că autoritățile ruse trebuie trase la rîspundere.

Acest scandal ar putea avea, de asemenea, un impact economic asupra Nord Stream 2, proiectul gazoductului care leagă Germania de Rusia, în viziunea anumitor politicieni, în special în Germania, care cer înghețarea acestui proiect aflat în fază finală.