După ce mișcarea „Vestelor galbene” a răvășit Parisul, capitala Franței se confruntă cu un alt maraton de proteste.
Sâmbătă, pentru a treia săptămână la rând, mii de persoane au defilat pe străzile din Paris şi din alte oraşe ale Franţei pentru a denunţa un proiect de lege privind securitatea, pe care îl consideră un atac la adresa libertăţilor, relatează AFP, citată de Agerpres.
Ultimele două dintre aceste demonstrații s-au soldat cu incidente violente şi cu ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, considerați de autorităţi drept „ultraşi” sau „vandali”, mai ales cei care au protestat la Paris.
Demonstranți săltați de poliție la Paris
Colectivul de sindicate şi de asociaţii aflat la originea protestelor nu a făcut apel la o manifestaţie în capitală, de această dată, însă alte organizații au decis, totuşi, să protesteze și pe străzile din Paris.
Masați în spatele unui banner uriaş pe care era scris „Stop liberticidului! Stop islamofobiei!”, mii de protestatari au defilat în cursul după-amiezii de sâmbătă, pe ploaie şi sub supravegherea unor importante efective de forţe de ordine.
Ministerul de Interne a anunţat, la puțin timp de la începerea manifestaţiei de la Paris, că deja au fost făcute 50 de reţineri din rândul protestatarilor.
Un proiect controversat
Proiectul de lege privind securitatea globală, adoptat deja de deputaţi, stârneşte de mai multe săptămâni critici puternice din partea stângii, a unor jurnalişti şi a unor ONG-uri de apărare a libertăţilor.
Protestatarii sune nemulțumiți mai ales de articolul 24 din lege, care penalizează difuzarea „rău-intenţionată” de imagini cu forţele de ordine.
Proiectul legislativ este acuzat de detractorii săi că încalcă libertăţile presei, de expresie şi de manifestare şi că introduce „instrumente de supraveghere în masă”. Criticile s-au intensificat după apariţia unor imagini cu bătaia aplicată de poliţişti unui producător de muzică de culoare, la 21 noiembrie.
În faţa furiei declanşate de articolul 24, guvernul a lăsat în cele din urmă pe seama Parlamentului decizia de a găsi o nouă formulare, în contextul în care proiectul trebuie să ajungă la Senat în ianuarie.