Franța a bătut palma cu Germania pe Pactul de stabilitate

Franța a bătut palma cu Germania pe Pactul de stabilitateAcord. Sursa foto: Instagram

Cele două state au ajuns la un acord comun legat de noile reguli ale Pactului de stabilitate. Odată cu această înțelegere, ambele puteri ar putea face investiții importante

Franța și Germania au ajuns la un acord legat de controversatul Pact de stabilitate. Anunțul a fost făcut chiar de către Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe.

Pact de stabilitate și creștere între Franța și Germania

Bruno Le Maire, ministrul francez de finanțe s-a întâlnit recent cu omologul său german. Christian Lindner a fost de acord cu propunerile oficialului de la Paris. Astfel, Franța și Germania au ajuns la un un acord de stabilitate și creștere.

„O veste excelentă pentru Europa, care va permite garantarea în viitor a unor finanțe publice și investiții sănătoase", a transmis  ministrul francez pe rețeaua de socializare X.

Discuțiile legate de acest context continuă miercuri, fiind purtate de miniștri de finanțe din UE. Întâlnirea va fi virtuală, iar la finalul acesteia, raportul ar urma să fie ratificat de cei 27 de participanți.

Țările care au respins acordul

Recent, Finlanda, Suedia și Danemarca s-au arătat reticente față de noul acord. Acestea au optat de-a lungul timpului pentru  politici strict controlate, mai ales în sectorul finanțelor.

Noul acord, acceptat de Franța și Germania ar permite o flexibilitate mai accentuată pentru țările care investesc în decarbonizare. De asemenea, aceleași avantaje sunt valabile și pentru statele care vor investi în apărare.

Pactul de stabilitate. Franța a bătut palma cu Germania

Ministrul german. Sursa foto: Instagram/ Christian Lindner.

Franța și Germania, deschise spre a face investiții puternice

Pactul de Stabilitate și  Creștere reprezenta promisiunea juridică a fiecărui stat membru UE, de a nu se împrumuta prea mult.

Franța și Germania au convenit asupra unui acord care are o serie de modificări, spre deosebire de varianta inițială a acestuia.

„Germania nu va accepta reguli care nu sunt stricte”, a subliniat Lindner.

Ministrul german a transmis că vechile reguli ale pactului erau stricte.

„Vrem linii de siguranță care să permită realizarea de progrese în fiecare an în ceea ce privește reducerea deficitului și a ratei datoriei”, a adăugat acesta.

De asemenea, Italia ar fi pregătită să accepte aceleași reguli, precum Franța și Germania.