Franța ar putea bombarda pozițiile ISIS din Siria

Franța ar putea bombarda pozițiile ISIS din Siria

Președintele François Hollande a anunțat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă la Elysée, că Franța va efectua bombardamente asupra pozițiilor Daesh (ISIS) în Siria, după câteva zboruri de recunoaștere care vor începe azi.

Zboruri de recunoaștere

Vor fi utilizate avioanele Mirage și Raffale aflate în regiune și care, încă de anul trecut, participă alături de forțele coaliției la lovituri aeriene în Irak.

„Este sfârșitul unei ambiguități”, titrează presa franceză, „ar fi fost ilogic să continuăm să ne oprim la granița siriană, când știm prea bine că forțele cele mai importante și comandamentul ISIS se află în Siria”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ciuda unor voci care cer acest lucru, președintele francez a afirmat tranșant că nu vor exista trupe la sol, atâta vreme cât ceilalți membri ai coaliției nu iau în considerare acest lucru.

François Hollande a exclus orice colaborare cu Bashar al- Assad, care este „responsabil de ceea ce se întâmplă acum în Siria” și care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să plece. Alt aspect relevant – Iranul revine în spațiul diplomatic internațional.

Soluții comune

Președintele francez a afirmat că soluția problemei siriene trebuie găsită împreună cu Iranul, Rusia și Arabia Saudită.

„Atentate teroriste au fost dejucate, însă amenințarea rămâne ridicată”, a precizat Hollande, care și-a început conferința de presă cu o referire la cel mai recent atac, de acum două săptămâni, din Thalys (un tren de mare viteză, care leagă Amsterdam, Bruxelles și Paris).

55% dintre francezi se pronunță împotriva primirii de noi imigranți, dar președintele a fost foarte clar în acest sens : Franța va accepta un anumit număr de refugiați „pentru că este în tradiția Franței să îi primească pe solul ei pe cei persecutați”.

60.000 de cereri de azil sunt așteptate în cursul anului 2015, însă Franța va accepta doar 24.000 în următorii doi ani.

Vor fi verificați toți la frontieră, pentru a fi siguri că este vorba despre refugiați politic și nu imigranți economici, motiv pentru care președintele francez cere o întărire a frontierelor Greciei, Italiei și Ungariei, care au nevoie de ajutor.

Au fost exprimate, însă, îndoieli în privința capacității de a filtra și de a stăvili fluxul de migranți.