Franţa. Alegeri sub stare de asediu. Victoria lui Emmanuel Macron a fost "filtrată" de forţele de securitate

Franţa. Alegeri sub stare de asediu. Victoria lui Emmanuel Macron a fost "filtrată" de forţele de securitate

Niciodată în istoria Franței alegerile prezidențiale nu s-au desfăşurat în condiții de maximă securitate cum au fost acum când 31 de milioane de francezi din cei 47 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a opta pentru Emmanuel Macron sau Marine Le Pen.

A câştigat primul, cu 66,06%. Peste 60.000 de forțe de ordine, jandarmi, polițişti, militari dar şi mii de  voluntari au asigurat, potrivit autorităților, "măsuri excepționale de securitate". La intrarea în secțiile de votare erau agenți de securitate care verificau gențile alegătorilor iar pe stradă p atrulau polițiști.Bineînțeles că verificările se făceau de formă, nimeni nu stătea să controleze bagajele votanților.
 
Polițiștii p atrulau alene, plictisiți. Au acceptat bucuroşi să stea la poză pentru un EVZ. În zona piramidei de Louvru, locul ales de Macron pentru a-şi celebra, la ora 20,00, victoria în alegeri, "măsurile excepționale de securitate" au fost, aparent, impresionante datorită numărului uriaş de uniforme negre care au luat cu asalt mulțimea care oricum ocupase uriaşa esplandă de la Louvru. Coloanele de polițişti s-au prelins, în pas alergator printre două tribune pline cu ziarişti acreditați din intreaga lume.
 
Au trecut brutal pe lângă Cristian e Amanpour de la CNN, care, politicoasă, le-a făcut loc.  Miile de suporteri ai noului preşedinte, turişti, chiar şi ziarişti au fost anunțați în megafoane că sunt evacuați "până la ora 19". Oamenii nu înțelegeau de ce, deodată, erau scoşi, împinşi de c ordoanele de polițişti, odată ce intraseră deja pe esplandă, fără probleme. Chiar şi persoanele în carjă au fost invitate să se mişte mai repede. Unii apreciau evacuarea ca "scandaloasă", alții, mai mucaliți, zâmbeau, comentând că poate exit polurile l-au scos "perdant" pe candidatul lor.
 
Explicația unui polițist a părut firească dacă nu ar fi fost tardivă. Toată lumea trebuia evacuată pentru a fi apoi, la ora 19,00, lăsată sa se întoarcă dar numai după ce fiecare este controlat la bagaje şi corporal. Şi  din tot acest proiect de măsuri extreme de securitate au rezultat cozi uriaşe în spatele gardurilor. Că despre controale stricte nu poate fi vorba, păreau mai mult de formă, o privire fugară în geantă  sau rucsac şi o pipăire corporală rapidă. Se făcea deja ora 20,00 şi trebuia să ajungă preşedintele. Toată lumea a primit steagul național, o sacoşă şi tricouri inscripționate cu "Ensemble, la France! Emanuel Macron".
 
Chiar şi un cerşetor beat care nu părea să ştie cine e noul preşedinte. Forțele de securitate s-au împiedicat, la propriu, de omul întins pe jos, şi şi-au alertat sefii. După ce au constatat că omul e inofensiv au anulat evacuarea lui şi l-au lăsat să se bucure de bucuria susținătorilor de pe esplanda de la Louvru. "Macron este tânăr, el reprezintă libertatea şi democrația. Le Pen reprezintă extremismul, nu vrem asta", ne spune Guillome. Iar Corine, din Congo, se bucură mult pentru că toți cei patru copii pe care îi are sunt născuți in
 
Franta deşi ea nu are încă cetățenia. La ora 20,00 cei peste 40.000 de oameni au zdruncinat pereții Luvrului cu urale zgomotoase când de pe ecranele uriaşe s-a vestit victoria preşedintelui lor. Deşi echipa lui a tot anuntat că, aşa cum a promis, Emmanuel Macron  va sosi imediat să le mulțumească, noul preşedinte şi-a făcut apariția după două ore. Iar pe scena a urcat după o altă jumătate de oră, pâna când agenți de securitate au mai dat o raită prin zonă.
 
Chiar şi aşa presedintele a strabatut parcă temător curtea castelului. Sau era poate emoționat. "Vă voi servi cu umilință, va voi servi cu dragoste!", a fost mesajul lui Macron către suporterii săi. Surpriza a venit la final când pe scenă, lângă preşedinte a urcat familia lui, soția, copiii acesteia şi apropiații, căutând împreună Marseillese. "Uite dragă, Macron e şi bunic", comentau râzând două prietene care se îndreptau spre iesire. La final fortele de securitate au scăpat din mână "perimetrul securizat", nu aveau cum să supravegheze zecile de mii de oameni care se buluceau să plece acasă. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News