România, BATJOCORITĂ din nou de francezi. VEZI ce subiect au primit elevii la BAC-ul francez. PLUS reacţia oficialilor români

România, BATJOCORITĂ din nou de francezi. VEZI ce subiect au primit elevii la BAC-ul francez. PLUS reacţia oficialilor români

Un subiect din 2012 de la bacalaureatul francez pentru Ştiinţe şi Tehnologia Managementului le cere viitorilor afacerişti să spună cum ar trebui să procedeze, dacă vor să se păzească de falsificatorii români.

UPDATE 3: La rândul său, ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat aseară că va solicita explicaţii oficiale omologilor săi din Franţa cu privire la subiectul de la Bacalaureat, potrivit mediafax.ro.  "Vom transmite o scrisoare oficială ministrului francez al Educaţiei Naţionale, Vincent Peillon, în care vom solicita explicaţii în legătură cu acest posibil şi nedorit caz de discriminare. După ce vom avea o imagine completă, vom emite un punct de vedere nuanţat", se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.  Liviu Pop a mai afirmat că, indiferent de contextul socio-politic şi de percepţia pe care cetăţenii unui stat o au despre cetăţenii altor state, oficialii oricărui sistem de educaţie ar trebuii să adopte o atitudine responsabilă, care să nu favorizeze formarea sau intensificarea curentelor de opinie negative pe baza stereotipurilor identitare şi clişeelor mentalitare. UPDATE 2. Reprezentanţii sindicatului UNSEN - CGT Educ'action au reacţionat prompt în legătură cu scandalul declanşat de subiectul propus elevilor francezi la proba de Ştiinţe şi Tehnologia Managementului, din cadrul examenului de bacalaureat. "Subiectul şi întrebarea pusă nu necesitau această menţionare a României. În loc să aducă indicii pe subiect, această menţionare este insultătoare la adresa românilor, care se văd, din nou, stigmatizaţi, după propunerile jignitoare ale guvernului precedent" , se arată în comunicatul sindicatului francez. UPDATE 1: Ministerul Afacerilor Externe din România a cerut autorităţilor franceze să-i pedepsească pe cei care se fac vinovaţi de această insultă. "Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că respectivul subiect de examen conţinea exprimări denigratoare la adresa cetăţenilor români, riscând să genereze atitudini xenofobe", se arată în scrisoarea înaintată de Ambasada României la Paris Ministerului Educaţiei din Franţa, potrivit mediafax.ro.  România, ţară de falsificatori După nenumărate emisiuni TV şi radio care-i prezentau pe români drept "cerşetori nespălaţi", francezii au ajuns să ne jignească şi în documentele oficiale. "Prezentaţi formalităţile pe care trebuie să le îndeplinească un marochiner care vrea să îşi protejeze marca sa, timp de 20 de ani, de falsificatorii care operează în România", a fost enunţul unuia dintre subiectele bacalaureatului francez din acest an. Cei care au sesizat acest abuz au fost chiar conaţionalii lor, reprezentanţii sindicatului educaţional UNSEN - CGT Educ'action. Potrivit acestora, subiectul nu necesita menţionarea României. "Mai degrabă decât să fie o clarificare pentru subiect, această menţiune este insultătoare pentru românii care se văd, încă o dată, stigmatizaţi după declaraţiile infame ale guvernului precedent" , spun cei de la UNSEN. "Sugerăm ca subiectul de anul viitor să fie: Prezentaţi formalităţile ce trebuie îndeplinite de elevi pentru a se proteja de subiectele insultătoare", mai adaugă reprezentanţii sindicatului. CITIŢI ŞI:

  • Francezii profită de orice ocazie pentru a-i face pe români cerşetori: "Îţi imaginezi un căpitan român de fotbal? Vă rog, daţi-mi mingea! E pentru copii!" 
  • Italia. Cântec jignitor despre români: criminali şi proxeneţi, originari din Ţigania| VIDEO ŞI VERSURI
  • Românii, insultaţi din nou în Franţa. Moş Crăciun român: "Intru pe uşă şi plec cu un televizor"