Franţa, pusă pe jar de un PRECEDENT. Soluţia locuitorilor faţă de romi: AU DAT FOC TABEREI sub ochii poliţiştilor. N-a fost arestat nimeni

Franţa, pusă pe jar de un PRECEDENT. Soluţia locuitorilor faţă de romi: AU DAT FOC TABEREI sub ochii poliţiştilor. N-a fost arestat nimeni

Cincizeci de locuitori din comuna Creneaux, din nordul Marsiliei, au evacuat o tabără de 40 de romi (dintre care circa 20 erau copii), joi seara, în jurul orei locale 19.30, iar poliţiştii sosiţi la faţa locului nu au făcut decât să constate că oamenii şi-au strâns lucrurile şi au plecat de bunăvoie, de teama represaliilor, neînregistrându-se niciun incident.

Mobile vechi, haine şi aparatura casnică, care au rămas în urma lor, au fost arse, relatează publicaţia La Provence. Localnicii care au făcut acest lucru povesteau apoi cu satisfacţie: "I-am prevenit. În primul rând ne-am opus de la început ca ei să rămână aici. Le-am spus să nu cumva să facă prostii, iar în două zile au avut loc mai multe tâşlhării. Aşa că, împreună cu mai mulţi vecini de aici, ne-am adunat şi am decis să-i facem să plece. Este o problemă socială şi nu avem nevoie de armată pentru asta", au spus ei.

Forţele de ordine nu au reţinut pe nimeni, nu au constatat nicio infracţiune şi au precizat că nimeni nu a fost rănit, relatează sursa citată. Dar acest gest spontan ar putea avea consecinţe în viitor, pentru că şi locuitorii din alte cartiere sau oraşe, în care s-au instalat tabere de romi şi au loc frecvent dispute cu localnicii, ar putea să treacă la acelaşi gen de acţiune. Sabrina, o femeie care locuieşte în comună, a explicat cum "acţiunea se impunea de la sine": "În această dimineaţă (joi - n.r.), am mers la poliţie, la prefectură, la primăria de sector şi peste tot am primit acelaşi răspuns - că trebuie să aşteptăm câteva luni, înainte de a putea interveni. Cei care ne-au făcut, de fapt, să aşteptăm, ne-au transmis mesajul "descurcaţi-vă singuri". Foarte bine, asta am şi făcut. După-amiază, ne-am telefonat unii altora şi am sosit toţi aici, pentru a demonta această tabără. Noi toţi ne cunoaştem aici în zonă, aşa că am decis şi am acţionat foarte repede", a povestit femeia.

Mulţi dintre cei care au plecat de acolo au plecat pe jos şi se vor instala, fără nicio îndoială, pe un alt teren viran din împrejurimi. "Populaţia de acolo se va comporta la fel în ceea ce-i priveşte? Putem să ne temem că da", comentează publicaţia franceză.

Reacţii critice

Activiştii pentru drepturile romilor din Franţa au chemat, sâmbătă, la organizarea unor proteste pentru sprijinirea minorităţii rome, la două zile după ce cei circa 540 de romi au fost alungaţi din tabăra ilegală, incendiată ulterior. Localnicii erau nemulţumiţi de faptul că romii au comis o serie de jafuri în zonă. Dezbaterea privind modul în care sunt trataţi romii în Franţa rămâne actuală, controversele privind situaţia ţiganilor nomazi în Europa fiind discutată foarte mult, la nivel politic şi în mass-media, în ultimele luni. Guvernul francez a desfiinţat zeci de tabere pe perioada verii, dar acte de violenţă contra romilor, aşa cum a fost cel de vineri din Marsilia sunt rare, relatează AP.

O asociaţie franceză pentru drepturile  romilor a planificat manifestaţii de protest, pentru 7 octombrie, în 15 ţări europene, declarând că oamenii vor "să-şi ceară dreptul legitim de a se face auziţi". Un alt grup, numit Vocea Romilor, a trimis o scrisoare deschisă primarului Marsiliei şi altui oficial local, care s-a implicat în aceste dispute, Samia Ghali, pe care-i acuză de incitarea la acţiuni extremiste. "Pentru că nu vă daţi seama de gravitatea cuvintelor pe care le spuneţi, puteţi cel puţin să vă abţineţi de la a mai face declaraţii?", se spune în scrisoare.

Ghali, care a atras atenţia opiniei publice asupra sa, în această vară, când a cerut guvernului francez să trimită armata la Marsilia, pentru a combate criminalitatea şi violenţa din zonă, a spus că nu este de acord cu decizia localnicilor de a lua în propriile mâini rezolvarea problemei romilor. "Le înţeleg însă exasperarea. M-am întâlnit cu ei joi dimineaţa. Mi-au spus că s-au săturat de hoţi şi de rahaturile de peste tot", a spus ea, într-un interviu pentru Le Figaro.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, care a aprobat acţiunile de desfiinţare a taberelor romilor, în această vară, a dat publicităţii o declaraţie, vineri seara, cerând oficialilor locali şi naţionali să nu "exploateze" situaţia, adăugând că "doar poliţia poate apela la forţă, şi doar cu respectarea legii, pentru a pune în practică decizii legale sau pentru a proteja populaţia aflată în situaţii periculoase".

Ne puteți urmări și pe Google News