Fox News va plăti 787 milioane de dolari pentru pune capăt unui proces în care era acuzată că a calomniat o companie de vot

Fox News va plăti 787 milioane de dolari pentru pune capăt unui proces în care era acuzată că a calomniat o companie de votsursa: Facebook

Fox News a acceptat brusc, marți, să plătească 787,5 milioane de dolari pentru a rezolva un proces de defăimare intentat de Dominion Voting Systems. Acțiunea viza promovarea de către rețea TV a dezinformării cu privire la alegerile din 2020. Astfel Fox News evită un proces lung și jenant chiar în momentul în care o sală de judecată plină era așezată în așteptarea declarațiilor de deschidere ale avocaților.

Înțelegerea între Fox News și Dominion Voting Systems, una dintre cele mai mari încheiate vreodată într-un caz de defăimare, a fost cea mai recentă întorsătură extraordinară într-un caz care a fost plin de dezvăluiri remarcabile care au expus mecanismele interne ale celei mai puternice voci din știrile conservatoare din SUA. Pe lângă prețul financiar uriaș, Dominion a cerut o recunoaștere din partea Fox News, care a admis într-o declarație că "anumite afirmații" pe care le-a făcut despre Dominion au fost false. "Adevărul contează. Minciunile au consecințe", a declarat marți Justin Nelson, un avocat al Dominion, în fața Curții Superioare din Delaware.

Vestea acordului a uimit întreaga sală de judecată din Wilmington, unde era audiat cazul. Exclamațiile au umplut sala când judecătorul Eric M. Davis a spus juriului, cu puțin înainte de ora 16.00, că cele două părți au rezolvat problema. Avocații ambelor părți se pregăteau să vorbească pentru prima dată cu juriul, cu microfoanele prinse la reverul jachetei, scrie New York Times.

Înțelegerea scutește Fox News de un proces care ar fi durat săptămâni întregi și a pus în boxa martorilor multe dintre cele mai proeminente figuri ale companiei - de la mogulul media Rupert Murdoch la prezentatori precum Tucker Carlson și Maria Bartiromo. Cazul avea potențialul de a face public un flux de informații dăunătoare despre modul în care televiziunea a relatat publicului său o poveste despre fraudă și interferență în alegerile prezidențiale din 2020, pe care mulți dintre propriii săi directori și personalități de pe ecran nu o credeau reală. Iar televiziunea nu a fost obligată să își ceară scuze - o concesie pe care avocații Dominion o ceruseră, au declarat avocații implicați în acest caz.

Fox News a susținut că voturile au fost luate de la Trump

Dominion a dat în judecată în urmă cu doi ani, după ce Fox a difuzat știri false, susținând că mașinile de vot ale Dominion erau susceptibile de piraterie informatică și că ar fi mutat voturi de la președintele Donald J. Trump către Joseph R. Biden Jr.

"În urmă cu mai bine de doi ani, un torent de minciuni a antrenat Dominion și oficialii electorali din întreaga Americă într-un univers alternativ al teoriilor conspirației care au cauzat prejudicii grave pentru Dominion și pentru țară", a declarat avocatul Dominion, Justin Nelson. "Înțelegerea de astăzi, în valoare de 787,5 milioane de dolari, reprezintă o justificare și responsabilitate".

Înțelegere în ultimul moment posibil

Mărimea înțelegerii, au spus experții, pare să aibă puține precedente. RonNell Andersen Jones, profesor de drept la Colegiul de Drept S.J. Quinney de la Universitatea din Utah, a declarat că ea crede că este una dintre cele mai mari înțelegeri într-un caz de defăimare din toate timpurile. "Acesta a fost, fără îndoială, cel mai puternic caz de defăimare pe care l-am văzut vreodată împotriva unei mari companii media", a declarat dna Andersen Jones. Cazul a fost și mai neobișnuit, a adăugat ea, deoarece companiile media caută de obicei să ajungă la o înțelegere cu mult înainte de a fi făcute publice atât de multe informații dăunătoare despre activitatea lor internă.

Înțelegerea a fost încheiată în ultimul moment posibil, după luni de zile în care nu a existat aproape nicio discuție serioasă între cele două părți. Pe măsură ce cazul a avansat, Dominion a dezvăluit detalii extraordinare despre îndoielile pe care angajații Fox le-au exprimat în privat cu privire la afirmațiile privind frauda electorală, chiar dacă au adoptat un ton diferit în direct.

"Soluționarea înainte ca acest teanc de dovezi să devină public ar fi fost, desigur, în interesul Fox", a declarat Andersen Jones. "Așteptarea până în ajunul procesului, când întreaga națiune a avut șansa de a se concentra asupra a ceea ce Fox News a spus despre Trump, sursele sale și propriii săi telespectatori, a oferit Dominion nivelul suplimentar de responsabilitate pe care îl căuta."