Fotbalist mort la doar 34 de ani. Tragedie pentru un fost jucător care a trecut pe la Rapid

Fotbalist mort la doar 34 de ani. Tragedie pentru un fost jucător care a trecut pe la RapidAndrei Matei / Sursa foto: Facebook

Fostul fotbalist al Rapidului, Andrei Matei a murit la doar 34 de ani. El a suferit de scleroză laterală amiotrofică, o boală ce i-a „topit” mușchii.

Fostul fotbalist Andrei Matei a murit de scleroză laterală amitrofică

Andrei Matei a fost fotbalist la Rapid și a jucat trei meciuri pentru echipa mare, în sezonul 2012-2013.

„Cu mare tristețe, vă anunțăm că Andrei Matei, fostul jucător al Rapidului, a pierdut lupta cu o boală necruțătoare și s-a alăturat Galeriei din Ceruri, la numai 34 de ani! Andrei a fost crescut în pepiniera Rapidului și a jucat trei meciuri pentru prima echipă, în sezonul 2012/2013. Condoleanțe familiei și prietenilor!”, a transmis Rapid pe Facebook.

Simptomele sclerozei au fost cu un an înainte de a fi diagnosticată

Boala și-a făcut prezența la  începutul anului 2021, când fostul fotbalist Andrei Matei a început să prezinte simptome de scleroză laterală amiotrofică, o boală care i-a „topit” mușchii. Diagnosticul bolii a fost pus abia un an mai târziu.

„Totul s-a întâmplat ca din senin. Într-o dimineață, când s-a trezit, băiatul meu mi-a spus că i-a amorțit o mână, cea stângă. Apoi, lucrurile au început să se agraveze destul de rapid. I-a scăzut forța musculară în braț atât de tare încât nici o sticlă nu putea să țină în mână.

Andrei Matei 2017

Andrei Matei 2017 / Sursa foto: Facebook

La vreo săptămână, două, i s-au încovoiat trei degete de la o mână, cel mare, arătătorul și mijlociul, ca și cum i s-ar fi pus cârcei. Atunci am mers la un neurolog, dar până să aflăm ce necaz s-a abătut asupra lui Andrei, ce boală îl chinuie, a trecut un an”, a povestit mama fostului fotbalist Andrei Matei în 2022.

Ce este scleroza laterală amiotrofică, care l-a răpus pe fotbalist

Scleroza laterală amitrofică (ALS), cunoscută şi ca boala neuronului motor este o afecţiune neurodegenerativă fatală, care se caracterizează prin scăderea progresivă a forţei musculare de la nivelul feţei, toracelui, abdomenului şi membrelor. Rămân neafectate doar musculatura ochilor şi cea a sfincterului.

Cauza sclerozei laterale amiotrofice nu este cunoscută pe deplin, iar oamenii de știință nu știu încă de ce ALS afectează unii oameni și pe alții, nu. Dovezile științifice sugerează că atât genetica, cât și mediul joacă un rol în degenerarea neuronilor motori și în dezvoltarea ALS:

  • genetica: este cauza predominantă (forma ALS familială). S-au descoperit numeroase mutaţii genetice, cele mai frecvente fiind ale genei SOD1 (superoxid dismutaza 1);
  • mediul: cercetătorii studiază impactul factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la agenți toxici sau infecțioși, virusuri, traume fizice, dietă și factori comportamentali sau ocupaționali. De exemplu, expunerea la toxine în timpul războiului sau activitatea fizică intensă sunt motive posibile pentru care unii veterani și sportivi pot prezenta un risc crescut de a dezvolta scleroza laterală amitrofică.

 

Ne puteți urmări și pe Google News