Ce este scleroza laterală amiotrofică, boala de care a murit iubitul Sandrei Bulok
- Ionel Sclavone
- 9 august 2023, 06:54
Moartea fotografului Bryan Randall, iubitul actriței Sandra Bullock, readuce în atenție o boală foarte dificilă care a provocat numeroase decese. Este vorba despre scleroza laterală amiotrofică (SLA). Cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig sau boala lui Charcot, este o afecțiune care afectează nervii motori, responsabili pentru controlul mișcării voluntare a mușchilor.
Bryan Randall, iubitul actriței Sandra Bullock a murit la 57 de ani, după o luptă de trei ani cu scleroza laterală amiotrofică (SLA). Medicii nu au reușit să-l salveze, în ciuda eforturilor pe care le-au făcut.
Scleroza laterală amiotrofică (SLA), cunoscută și ca boala lui Lou Gehrig sau boala lui Charcot, este o afecțiune caracterizată prin pierderea progresivă a celulelor nervoase ale creierului și măduvei spinării. SLA afectează nervii motori, cei responsabili pentru controlul mișcării voluntare a mușchilor, astfel că bolnavului îi vine din ce în ce mai greu să-și exercite funcțiile de bază ale organismului – mersul, vorbitul, mâncatul, înghițitul etc.
Primele semne ale apariției SLA sunt, de obicei, o ușoară senzație de slăbiciune în picior, la mână, la mușchii feței sau ai limbii. De asemenea, pot apărea spasme musculare sau dificultăți în exercitarea anumitor acțiuni ce necesită o anumită precizie.
Posibile cauze ale bolii
Experții în sănătate au ajuns la concluzia că SLA afectează mai mult bărbații, boala debutând la vârste curpinse între 40 și 70 de ani. Cauzele bolii sunt necunoscute, însă un procent de 5% până la 10% din persoanele diagnosticare au moștenit-o din familie.
Conform experților, în circa 20 - 40% din cazuri boala apare din pricina modificării unei gene care produce o anumită proteină în celulele nervoase din creier și în măduva spinării.
De asemenea, la 12 până la 20% dintre pacienți se vorbește despre o mutație a genei SOD1, esențială pentru funcționarea neuronilor motori.
Simtomele Sclerozei laterală amiotrofică (SLA)
Specialiștii în sănătate au identificat mai multe simptome ale acestei afecțiuni care provoacă, în cele din urmă, moartea pacientului:
- Pierderea trepată a forței mâinilor și picioarelor;
- Spasme/crampe musculare;
- Incapacitatea de a controla voluntar mâinile și picioarele;
- Dificultate la înghițire (disfagie), mers, vorbit (dizartrie) și respirat;
- Senzația de oboseală;
- Pierdera reflexelor motorii la nivelul feței;
- Dificultate în menținerea poziției verticale a capului sau unei bune poziții a corpului;
- Dificultate în desfășurarea zilnică a activităților normale.
Boala nu are un tratament
În acest moment nu există un tratament care să poată inversa sau opri deteriorarea neuronilor motorii, în cazul acestei afecțiuni. Există, însă, anumite tratamente paliative care pot ameliora simptomele și pot preveni apariția complicațiilor. Astfel, chiar dacă boala avansează, pacienții au o viață mai ușoară. Metodele de tratament paliativ sunt:
- Fizioterapia;
- Ventilația mecanică, atunci când boala avansează și afectează sistemul respirator;
- Tratament logopedic pentru persoanele care nu mai pot vorbi normal;
- Ajutorul nutriționistului, pentru variante de alimentare ușor de înghițit;
- Consiliere psihologică;
- Imunoterapie cu anticorpi în anumite stadii ale bolii.
Celebrități care suferă de scleroza laterală amiotrofică
Între persoanele care s-au confruntat cu o astfel de boală este și astrofizicianul Stephen Hawking. Vreme de 50 de ani, acesta a lupta cu boala, organismul său cedând în 2018, la vârsta de 76 de ani. Zeci de ani el a trăit imobilizat într-un scaun cu rotile și în incapacitatea de a vorbi sau de a se mișca normal. Actorul român Șerban Ionescu a murit în 2012, după ce a fost diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică. El avea 62 de ani.
Actriția Christina Applegate, cunoscută românilor pentru rolul din serialul de comedie „Married with Children”, tradus la noi ca „Familia Bundy”, a fost diagnosticată cu această afecțiune. Ea a confirmat, în urmă cu doi ani, public, că suferă de această boală.
„Apropo, sunt bolnavă. Nu ați observat? Nu port pantofi. Oricum, ar fi trebuit să râdeți la asta”, a spus Applegate.
Nu este singura problemă medicală a actriței. În 2008 a fost diagnosticată cu cancer la sân și a făcut o dublă masectomie. În 2017 i-au fost înlăturate ovarele și trompele uterine, iar anul următor a suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se induce menopauza. De asemenea, Christina Applegate a avut probleme cu insomnia.