Evenimentul Zilei > Politica > Fostul senator PDSR, Gheorghe Dumitrașcu: “Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim ministru. Țara va fi condusă, însă, de guvernarea catastrofă PNL-PSD”
Fostul senator PDSR, Gheorghe Dumitrașcu: “Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim ministru. Țara va fi condusă, însă, de guvernarea catastrofă PNL-PSD”

Fostul senator PDSR, Gheorghe Dumitrașcu: “Traian Băsescu ar fi cel mai bun prim ministru. Țara va fi condusă, însă, de guvernarea catastrofă PNL-PSD”

Gheorghe Dumitrașcu a revenit în atenția publică după ce consilierii locali municipali i-au respinsă acordarea titlului de cetățean de onoare al Constanței. Profesorul universitar, istoric, scriitor și, după revoluție, om politic de stânga, nu este afectat de decizia aleșilor locali, îi înjură însă cu năduf și recunoaște că este “primul examen pe care îl pierd în viața mea”. Vorbește deschis, spunând că și acum, din cauza presei, îl mai fac oamenii “comunist nenorocit”, dar nu se supără. Îi admiră pe Dacian Cioloș și pe Klaus Ioahnnis și vede în Traian Băsescu,”cel mai bun prim ministru”.

Controversatul senator PDSR de Constanța, care în anii 90 umplea ecranele televizoarelor cu statura sa masivă și declarații patriotarde, este acum un pensionar împuținat la trup, dar la fel de vorbăreț și cu aceeași voce tunătoare. Și, încă, activ. Este înconjurat, în permanență, de familie. “Domnul profesor Dumitrașcu își îndeplinește misia de a scrie și a vorbi despre Dobrogea”, spune, despre el, fostul politician.  Este mulțumit că “ce se întâmplă în Dobrogea, nu se întâmplă nicăieri în țară. Aici e altceva. Și mi-e teamă că modelul acesta (armonia multietnică), dat mereu ca exemplu, se va deteriora de prea multă folosire”.

“Ai făcut de rușine Constanța, comunist nenorocit !”

Consilierii locali liberali dar și unul de la PSD nu l-au vrut cetățean de onoare al Constanței. “Nu m-a afectat de loc, niște hoți. Mă vedeți căzând, așa, ca un caca maca?  Știam. Adică bănuiam clar. Fiindcă și azi, odată la jumătate de an, găsesc pe cineva care strigă-Ai făcut  de rușine Constanța, nenorocitule, comunist nenorocit! Da, pe stradă. De vină e puterea presei, a mediei”, pare convins Gheorghe Dumitrașcu. Și nu înțelege de ce. Are în spate o carieră didactică de 45 de ani, este fondatorul universității din Constanța, a fost 10 ani senator, a contribuit la prima lege a învățământului, are zeci de volume tipărite, a inființat reviste etc “Și astăzi, sunt sărac. Dacă mor mâine nu am bani cu care să mă inmormânteze”, ne șoptește. Locuiește în același apartament  confort 2, de 47 mp.

Gheorghe Dumitrașcu crede în guvernul tehnocrat

În afară de creațiile sale istorice „profesorul Gheorghe Dumitrașcu trăiește”. Scrie pentru revista Flacăra, și spune, zâmbind, că ultimul articol se cheamă “Tehnocrația salvează România”, pentru că, “partidele politice au distrus țara asta”. Numai niște “cretini”, au putut stabili alegerile locale dintr-un singur tur, “e o prostie, păi viața de partid tocmai în asta constă, în negocieri, discuții, să ne întrecem în specialiști”. Fostul politician este convins că  “social democrații vor ajunge la înțelegere cu liberalii, nu numai la Constanța, ci peste tot. Vor sacrifica candidații, când unul, când alții”.

“Radu Mazăre era omul lui Iliescu”

Despre Radu Mazăre, istoricul Gheorghe Dumitrașcu dezvăluie că fostul primar a fost omul lui Ion Iliescu. “Aici, la PSD Constanța, a fost bătălia mare, pe viață și pe moarte, între Gheorghe Donțu, sprijinit de Năstase, și Mazăre, sprijinit de Iliescu.. Eu nu spun de Mazăre că a fost rău sau bun. Nu copilăriile alea l-au doborât, sunt altele, prea mari. Adică să dai din mână puterea instituției care depinde de gunoi, să concesioneazi pe 50 de ani, voi sunteți nebuni? Atâta minte au”, comentează profesorul făcând referire la afacerile primărie Constanța cu firma Polaris a deputatului PSD, Eduard Martin.

Arestările corupților trebuie dublate cu confiscarea averilor

Despre acțiunile DNA și arestările politicienilor, în avalanșă, “am o părere bună, ar trebui însă, dacă nu se dublează de confiscare, să fie dublate cu luarea totală a banilor. S-a lansat cifra de 10 miliarde de dolari și e mică. Dar aceștia trebuie să ajungă în buget. Și să fie puși în fața oamenilor cum face acum Cioloș, iată ce facem cu banii ăștia”.

Ponta, “un șmecher care a mers la plezneală”

Și fiindcă veni vorba de premieri, Gheorghe Dumitrașcu crede că cea mai bună guvernare a fost, poate, a lui Nicolae Văcăroiu, “cel puțin, mai liniștită”. Explodează însă la Victor Ponta. “Imbecil. Auzi, cel mai mare intelectual român, voi sunteți zdraveni la cap? Mai mare ca Eminescu? Ponta a fost un șmecher, un hoț, a mers la plezneală. Ca să faci după Ceușescu, să sărbătorești ziua cu 50 000 de oameni, plătit de către primăria Bucureștiului, în momentul ăla trebuia dărâmat”.

Klaus Iohannis tace frumos, dar intervine când trebuie”

Și, îi ia pe toți la rând. Liviu Dragnea este “un hoț ordinar, însă nu lipsit de calități. Eu știu de unde vine. Eu, aici, am fost cu Nicușor Constantinescu, el a făcut niște lucruri bune.În măsura în care a putut și el să facă. Însă nu are nebunia aia pe care o are Dragnea la el, în Teleorman.  Unde a făcut două stadioane pentru categoria D”. Ion Iliescu , “s-a terminat”, iar pe Klaus Iohannis îl place. “Vorbește puțin, se implică prea puțin, călătorește prea mult, dar intervine atunci când trebuie. Tace frumos”.

"Traian Băsescu, cel mai bun prim ministru, singurul om de stat"

Ajungem la Traian Băsescu și, brusc,Gheorghe Dumitrașcu se însuflețește. “Eu l-aș vrea acum, ca să mergem până la capăt, l-aș vrea acum ca prim ministru pe Băsescu. Băsescu este un mare om de stat. Deci, atențiune, România are astăzi, cred eu, un singur om de stat, Traian Băsescu. Ar mai fi fost Năstase, dar s-a compromis, s-a terminat cu el. Iar acum, ca om de stat este primul ministru Cioloș. Cioloș și Băsescu, aceștia sunt , atențiune, oameni de stat”.

Călin Popescu Tăriceanu trebuie dărâmat de la Senat”

Nu știe cine va câștiga primăria Constanța. Este nevoie, spune profesorul Dumitrașcu, de oameni de valoare, cinstiți, profesioniști și fiecare din cei trei  candidați, Decebal Făgădău de la PSD, Vergil Chițac de la PNL și Claudiu Palaz de la PMP, are calitățile lui. Pentru alegerile parlamentare, însă, “în primul rând trebuie dărâmat de la Senat și înlăturat din viața politică, la nivelul acesta, Călin Popescu Tăriceanu, acela nu e om politic. Măi, și l-am cunoscut în primele luni, știi ce cuminte era ? Dar nu avea personalitatea lui Patriciu”.

“Țara va fi condusă de un guvern PNL-PSD, o catastrofă”

Iar în final, țara va fi guvernată tot de o coaliție, crede fostul senator PDSR Gheorghe Dumitrașcu. “Nu este exclus o coaliție liberal-social democrată. Care va fi o catastrofă. Pentru că eu nu cred în Partidul liberal. PNL nu există, nu are oameni, nu are nimic. Partidul Democrat ce mai are liberali în chestia aia acolo, dar..Îmi pare rău, repet, că nu va ajunge niciodată Băsescu prim ministru, ca să fiu foarte sincer. N-ai cu cine”. Așa că, din toamnă, “președinte rămâne Klaus Iohannis în continuare, așa cum se cuvin, iar premier, la ce concluzie vor ajunge cele două partide care vor reface alianța PNL-PSD, din nefericire pentru țară”.