Evenimentul Zilei > Economie > Fostul şef al Fiscului, demis de Dacian Cioloş face dezvăluiri ŞOC despre dezastrul din finanţe
Fostul şef al Fiscului, demis de Dacian Cioloş face dezvăluiri ŞOC despre dezastrul din finanţe

Fostul şef al Fiscului, demis de Dacian Cioloş face dezvăluiri ŞOC despre dezastrul din finanţe

Fostul şef al Agenţiei de Administrare Fiscală demis de către premierul Dacian Cioloş, Gelu Diaconu susţine că rezultatele prezentate de ANAF după încheierea primului trimestru al anului 2016 maschează un dezastru financiar.

În primul trimestru al anului 2016, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a încheiat execuţia bugetului cu  6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Aceste cifre sunt catalogate drept “un dezastru care trebuie oprit, altfel relaxarea fiscală devine amintire”. 

Gelu Diaconu lansează acuzaţii grave la adresa ministrului Finanţelor, Anca Dragu căreia îi impută modul de muşamalizare a catastrofei în care se află finanţele ţării. 

Recent, ANAF a comunicat românilor că are o creștere a veniturilor de 6% față de trimestrul 1 din 2015. După cum mă așteptam și am declarat public, ministrul Anca Dragu, conștientă că dezastrul în care a adus finanțele țării poate fi sesizat de jurnaliști, a decis să nu prezinte încasările defalcat pe fiecare lună, ci la grămadă, cumulate pe 3 luni.

Explicaţia sumelor citate în comunicatul de presă emis de ANAF a fost pus pe seama performanţelor din perioada în care Diaconu era încă preşedintele Fiscului.

“Creșterea de 6% de pe primul trimestru se datorează exclusiv lunii ianuarie 2016 – când a existat o creștere de 16% față de ianuarie 2015 – lună în care nu a reușit să confiște și să distrugă activitatea ANAF, întrucât pe atunci eram președintele Fiscului. Important de reținut este și faptul că în ianuarie, deși a existat un impact negativ ca urmare a scăderii cotei de TVA la alimente de la 24% la 9% (față de ian 2015), ANAF nu doar că a acoperit această „gaură”, dar a adus și TVA suplimentar de 1 miliard de lei. În ceea ce privește perioada februarie – martie 2016, nu doar că nu există nicio creștere față de aceleași luni din 2015, dar se observă o scădere galopantă a încasărilor la TVA cu 1,25 miliarde lei! Același fenomen este întâlnit și în cazul accizelor, unde scăderea în cele două luni este de 110 milioane.”
În timpul mandatului meu, așa cum am precizat mai sus, TVA la alimente a scăzut de la 24% la 9%, iar „gaura” a fost acoperită, existând chiar TVA colectată suplimentar consistent (cca 6,5 miliarde lei în plus în 2015 față de 2014). Așadar, printr-un management orientat către combaterea evaziunii, poți acoperi cu vârf și îndesat orice măsura de relaxare fiscală, dat fiind decalajul fiscal existent în România față de media UE.

Și, ca să înțelegeți că manipularea „tehnocraților” din conducerea MFP-ANAF frizează ridicolul, vă reamintesc că statisticile oficiale recunoscute la nivelul Comisiei Europene arată, așa cum am mai semnalat, o explozie a consumului de cca 20% în luna februarie.Cu o astfel de creștere, colectarea pe luna martie, dacă ar fi fost însoțită și de combaterea eficientă a evaziunii, ar fi trebuit să aducă un spor consistent la TVA și accize.

Totodată, ca tabloul dezastrului să fie complet, mai reamintesc și că, per total venituri, situația ar fi fost și mai gravă dacă:

– Nu ar fi înregistrat un plus de 900 milioane lei la capitolul „rest venituri”, în februarie și martie. Această sumă este conjuncturală și este un simplu „cadou”, întrucât aceste venituri nu se datorează activității ANAF. Ele provin din: prelevări din veniturile nete ale BNR, venituri din dobânzi, venituri din autorizarea jocurilor de noroc, sume neutilizate provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți etc.

– Nu ar fi existat OUG 44/2015, cea cu scutirea penalitatilor si a dobanzilor de intarziere, care a adus venituri suplimentare.

La final, trag același semnal de alarmă: dacă dezastrul colectării nu este oprit, relaxarea fiscală devine amintire! Stimați „tehnocrați”, apucați-vă serios de treabă și încetați să manipulați prin comunicate mincinoase, ca pe vremea lui Ceaușescu!”,  notează acesta într-o postare pe blogul personal.

Gelu Diaconu a fost demis din funcţia de preşednte ANAF, fiind urmărti penal pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine.