Evenimentul Zilei > Justitie > Fostul șef al DNA Ploiești, dat afară în 2018, s-a reorientat și a devenit avocat. Decizia Curții de Apel București
Fostul șef al DNA Ploiești, dat afară în 2018, s-a reorientat și a devenit avocat. Decizia Curții de Apel București

Fostul șef al DNA Ploiești, dat afară în 2018, s-a reorientat și a devenit avocat. Decizia Curții de Apel București

Lucian Onea, fost șef al DNA , a revenit la meseria de bază, cea de avocat, și va fi reprimit în Baroul Prahova conform unei decizii a magistraților de la Curtea de Apel București.

Curtea de Apel București a judecat în această săptămână, pe fond, dosarul care vizează cererea de reprimire în Baroul Prahova, înaintată de către Lucian Gabriel Onea, fost șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești.

Ce a spus instanța în cazul lui Lucian Onea

Iată ce au decis magistrații. „Soluția pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul ONEA LUCIAN GABRIEL în contradictoriu cu pârâţii UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA şi BAROUL PRAHOVA. Anulează Decizia nr. 450/23.03.2019 a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi Decizia nr. 313/15.01.2019 a Consiliului Baroului Prahova. Obligă pârâţii la reînscrierea reclamantului în tabloul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 25.05.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

A vrut să revină în avocatură la scurt timp după suspendarea din magistratură

Lucian Onea făcuse o solicitare către Baroul Prahova și cerea să fie reînscris în Tabelul Avocaţilor pledanţi. Se întâmpla la scurt timp după ce el fusese suspendat din magistratură, ca urmare a inculpării sale într-un dosar penal în care este acuzat, printre altele, de represiune.

Baroul Prahova și Uniunea Naţională a Barourilor din România, dar şi Baroul Prahova nu au dat curs solicitării, cu argumentul că Lucian Onea, deşi este suspendat din magistratură, ar avea încă, statut de procuror, astfel încât nu poate fi, în acelaşi timp, şi avocat.

Și-a pierdut funcția în anul 2018

Fostul procuror al DNA a fost membru al Baroului Prahova, ca avocat, până la data de 1 septembrie 1999. Apoi a fost declarat incompatibil fiindcă devenise magistrat.

În anul 2018, Lucian Onea şi-a pierdut atât funcţia de procuror-şef al DNA Serviciul Teritorial Ploieşti, cât şi pe cea de procuror sl DNA, fiind suspendat din magistratură ca urmare a începerii acţiunii penale împotriva sa.