Fostul procuror DNA, Mircea Negulescu „Portocală” a fost achitat. Justificarea magistraților

Fostul procuror DNA, Mircea Negulescu „Portocală” a fost achitat. Justificarea magistrațilorSursa: Arhiva EVZ

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-au achitat pe ex-procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Mircea Negulescu, cunoscut și sub numele de „Portocală”, și Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești.

Fostul procuror DNA Mircea Negulescu „Portocală” a fost achitat pentru infracțiunile de care era acuzat, respectiv de cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă și alte fapte.

Judecătorii instanței de fond au stabilit că aceste fapte nu au fost comise, așa cum apar în plângerile formulate de afaceristul Sebastian Ghiță. Împreună cu Negulescu a mai fost anchetat și fostul procuror Lucian Gabriel Onea, ambii fiind acuzați că au fabricat un dosar.

Fostul procuror DNA, Mircea Negulescu a fost achitat în dosarul instrumentat de Adina Florea

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) i-au achitat pe ex-procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Mircea Negulescu – cunoscut și sub numele de ”Portocală” – și Lucian Onea, fost șef al DNA Ploiești.

Fostul șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror DNA Ploiești Mircea ”Portocală” Negulescu, au fost trimiși în judecată, pentru modul în care au instrumentat dosare ale lui Sebastian Ghiță și Vlad Cosma.

Sentința ÎCCJ nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

„În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel (….) pentru participaţie improprie la infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal rap. la art. 268 alin. (1) şi (2) Cod penal, întrucât fapta nu există.

În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Onea Lucian Gabriel pentru instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal în referire la art. 47 Cod penal rap. la art. 322 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal. II.

În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea (…) pentru participaţie improprie la infracţiunea de inducerea în eroare a organelor judiciare prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal rap. la art. 268 alin. (1) şi (2) Cod penal, întrucât fapta nu există.

În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea pentru complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă prevăzută de art. 48 Cod penal rap. la art. 283 alin. (1) Cod penal, întrucât fapta nu există. În baza art. 396 alin. (5) Cod procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit.a) Cod procedură penală, achită inculpatul Negulescu Mircea pentru instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 52 alin. (3) Cod penal în referire la art. 47 Cod penal rap. la art. 322 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal.

Cauza cunoscută în presă sub denumirea de Dosarul Serghei Petrus

Este vorba despre cauza cunoscută în presă sub denumirea de „Dosarul Serghei Petrus”, care privește modul în care ex-deputatul Vlad Cosma a fost constrâns de către Onea și Negulescu să formuleze un denunț fals și să fabrice niște tabele cu alegători din Republica Moldova, care ar fi deținut și cetățenie română, și care ar fi fost chipurile mituiți de Sebastian Ghiță pentru a-l vota pe Victor Ponta la alegerile prezidențiale din 2014, scopul final al lui Mircea Negulescu și Lucian Onea fiind execuția fostului deputat Sebastian Ghiță.

Negulescu și Onea au fost trimiși în judecată în vara anului 2019, printr-un rechizitoriu întocmit de fosta procuroare SIIJ Adina Florea. Conform luju.ro, rechizitoriul prezintă detalii terifiante despre practicile și amenințările la care cei doi procurori au apelat pentru a fabrică dosarul vizându-l pe Sebastian Ghiță.

Modul de lucru a fost dezvăluit tot de către ex-deputatul Vlad Cosma, cel care a reușit să devoaleze și să destructureze gruparea de la DNA Ploiești, acesta relatând cum a fost presat de Mircea Negulescu și Lucian Onea să colaboreze cu ei, fiind avertizat că în caz contrar îi va fi arestată sora, și anume fosta deputata Andreea Cosma, potrivit Capital.

Ne puteți urmări și pe Google News