Dosarul intentat pe numele ex-preşedintelui ucrainean Victor Ianukovici, pentru uzurparea puterii de stat, a fost trimis în instanţa de judecată. Şedinţele de judecată vor avea loc în lipsa inculpatului, acesta aflându-se de 9 ani în Rusia, sub protecţia lui Vladimir Putin.
Învinuirile aduse lui Ianukovici
Alături defostul şef al statului, pe banca acuzaţilor va compărea şi fostul ministru adjunct al Justiției Volodimir Bogatir, învinuiţi de preluarea ilegală a puterii de stat în 2010.
Angajații Biroului de Investigații de Stat din Ucraina au anunţat că au finalizat ancheta preliminară a acestui proces penal încă în luna iulie a anului trecut. Părţii apărării i s-a acordat acces la materialele cercetării preliminare. Ancheta a stabilit că în septembrie-octombrie 2010, Ianukovici și ministrul adjunct al justiției al Ucrainei au modificat ilegal Constituția Ucrainei din 28 iunie 1996. ceea ce a contribuit la consolidarea excesivă puterii președintelui Ucrainei.
Datorită faptului că foștii funcționari se ascund de autoritățile de anchetă și de instanță, cercetarea prealabilă în procesul penal în temeiul părții 1 a art. 109 și partea 5 a art. 27, partea 1, art. 109 din Codul penal al Ucrainei a fost efectuată conform unei proceduri speciale, în absenţa învinuiţilor.
Urmărirea penală şi a fost exercitată de procurori din cadrul Procuraturii Generale.
Ianukovici mai are de executat o sentinţă
Fost guvernator al regiunii Doneţk şi premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fost al patrulea preşedinte ucrainean, în 2010–2014, având o poziţie puternică pro-rusă. În iarna 2013–2014, după ce în prealabil a refuzat unilateral semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei la Uniunea Europeană, Ianukovici a fost ținta unor proteste pro-europene de masă, care s-au soldat cu demiterea sa și preluarea interimatului funcției de președinte de către speakerul Oleksandr Turcinov.
La 22 februarie 2014, președintele Ianukovici a părăsit capitala Kiev pentru a participa la un congres pro-rus la Harkov. Într-un discurs preînregistrat, difuzat prin mijloacele de informare în masă, el a afirmat că nu intenționa să demisioneze. Totuși, Ianukovici nu a mai compărut la congresul de la Harkov, în timp ce în presă apăreau deja relatări despre faptul că ar fi fugit într-o direcție necunoscută, cel mai probabil, în Rusia, Belarus sau chiar Emiratele Arabe Unite.
După câteva zile de incertitudine, timp în care a fost dat în urmărire internațională pentru genocid, Ianukovici a susținut o conferință de presă în orașul rus Rostov pe Don, în care a blamat noua putere „profascistă” de la Kiev pentru lovitură de stat.
De atunci Ianukovici nu a mai apărut în spaţiul public. Presa ucraineană a scris, făcând referinţă la serviciile secrete, că Vladimir Putin l-ar pregăti pe Ianukovici să-l instaleze în locul lui Zelenski.
În ianuarie 2019, Tribunalul districtual Obolon din Kiev l-a condamnat pe Ianukovici, în contumacie, la 13 ani de închisoare. El a fost găsit vinovat de înaltă trădare, în special pentru apelul adresat preşedintele rus Vladimir Putin în 2014 de a trimite trupe rusești în Ucraina.
Verdictul a fost menţinut de Curtea Supremă a Ucrainei.
Ianukovici a revenit în atenţia opiniei publice la începutul lunii martie a anului trecut, când i-a propus lui Volodimir Zelenski să se predea.