Ucraina, invazie în Republica Moldova. „Luarea Transnistriei, chestiune de 2-3 zile”. Cine a lansat scenariul

Ucraina, invazie în Republica Moldova. „Luarea Transnistriei, chestiune de 2-3 zile”. Cine a lansat scenariul Sursa: IWPR/ Institute for War & Peace Reporting

Fostul lider al Georgiei, Mihail Saakashvili, susține că forțele ucrainene ar trebui să intre în Transnistria, pentru a asigura integritatea teritorială a Moldovei. Drept urmare, armata Ucrainei ar forma precedente pentru Georgia.

Fostul lider de la Tbilisi, Mihail Saakașvili, a mai adăugat că o asemenea operațiune ar putea avea loc până la sfârșitul anului. Conform lui, armata rusă care staționează în stânga Nistrului nu va putea fi aprovizionată de Rusia pentru mult timp. În acest context, el a făcut referire la înaintarea pe front a forțelor ucrainene în regiunea Transnistria.

„Una dintre următoarele ținte necesare Forțelor Armate ale Ucrainei este Transnistria. Ucraina este pur și simplu obligată să înlăture această amenințare la granițele sale. Luarea Transnistriei este o chestiune de 2-3 zile pentru armata ucraineană. Asta va reda integritatea teritorială a Moldovei și va crea un precedent pentru Georgia. Operațiunea Transnistria va fi realizată până la sfârșitul anului”, a explicat el.

Saakașvili oferă și recomandări conducerii Republicii Moldovei. El vrea ca administrația de la Chișinău să înceapă imediat dialogul cu Kievul referitor la acest subiect, informează realitatea.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relațiile tensionate dintre Rusia și Georgia

La sfârșitul lunii mai a acestui an, șeful regiunii separatiste din Georgia, Osetia de Sud, a renunțat la planurile sale de a organiza un referendum cu privire la aderarea la Rusia. Planul era realizat de predecesorul său care programase evenimentul pe data de 17 iulie. Președintele enclavei controlate de Moscova a invocat, în susținerea demersului său, „incertitudinea consecințelor juridice ale problemei supuse referendumului”.

Anunțul privind anularea referendumului a venit în cea de-a 96-a zi de la începutul războiului din Ucraina. În acea perioadă, separatiștii susținuți de Kremlin în regiunile Donețk și Lugansk și-au exprimat, de asemenea, interesul de a se alătura Rusiei. Războiul la scară largă din Ucraina a stârnit o manifestare de solidaritate în Georgia.

În august 2008, forțele ruse au lansat o invazie totală în Georgia. Țara se lupta deja cu milițiile pro-ruse din Osetia de Sud, după ce acestea au bombardat sate georgiene. Luptele s-au încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului mediată de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, evenimentul tragic a numărat peste 700 de victime. De asemenea, luptele au provocat strămutarea a zeci de mii de etnici georgieni.