Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş, trimis în judecată pentru frauda de la Hidroelectrica: 165 de milioane $

Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş, trimis în judecată pentru frauda de la Hidroelectrica: 165 de milioane $

Fostul ministru al Economiei, Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un nou dosar, în care este acuzat că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală îl acuză pe Codruţ Sereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acest dosar, procurorii i-au mai deferit justiţiei pe cei care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Cu toţii sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor, Eugen Pena, fost director general al Hidroelectrica, a organizat o structură infracţională cu ajutorul lui Traian Oprea, director general al societăţii, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Asan, director furnizare, Nicolae Opriş şi Georgeta Iosif, directori în aceeaşi societate cu capital integral de stat, au produs un prejudiciu de 165 milioane de dolari. Au subminat economia În 2003, în condiţii de secetă hidrologică pe Dunăre, directorii de la Hidroelectrica nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au renegociat preţurile, lucru care a produs pierderi imense pentru societate. Acest lucru a condus la " imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională", se arată într-un comunicat al DIICOT. Cumpărau scump şi vindeau ieftin Fosta conducere a unităţii, în condiţiile de secetă extremă, au continuat să furnizeze partenerilor cantitatea de energie stabilită prin contracte, nicidecum nu au redus cantitatea, aşa cum impunea situaţia de atunci. Mai mult, societatea de stat a "depăşit planul", prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică. Codruţ Sereş, în calitate de Ministru al Economiei şi Comerţului, a sprijinit activitatea directorilor penali de la Hidroelectrica, având în vedere că nu a sesizat prin organelle judiciare, chiar dacă ştia de faptele ilegale care se întâmplau acolo. În plus, Sereş a modificat materialul realizat de propriul Corp de Control. Contracte pe 10 ani În perioada 2002 - 2003, cei şase directori au cumpărat energie electrică de la S.C. Termoelectrica la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi la preţuri mult mai mici faţă de preţurile stabilite în contractele încheiate cu aceştia. În aceeaşi perioadă, conducerea societăţii a încheiat în mod ilegal patru contracte de furnizare energie electrică, cu majorarea cantităţilor, pe o perioadă de 9-10 ani, deşi societatea nu avea dreptul să încheie atunci contracte. "Inculpaţii au pus în pericol Sistemul Energetic Naţional şi au cauzat un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari. În vederea acoperirii pagubei, procurorii au pus sechestru asigurător asupra mai multor autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi sume de bani aparţinând celor şapte trimişi în judecată, în valoare totală de aproximativ 6.000.000 de lei, 400.000 de euro şi 200.000 de dolari. Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Ne puteți urmări și pe Google News