Fostul inspector şef al ITRSV Focşani Alexandru Lefter, reţinut în dosarul retrocedărilor din Buzău

Fostul inspector şef al ITRSV Focşani Alexandru Lefter, reţinut în dosarul retrocedărilor din Buzău

Procurorii DNA l-au reţinut pentru 24 de ore pe inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic şi Vânătoare Focşani, la data săvârşirii faptei, Alexandru Lefter, în dosarul referitor la retrocedarea nelegală a peste 5.000 ha pădure din judeţul Buzău.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 20.01.2015, ora 18.55, până la data de 21.01.2015, ora 18.55, a lui Alexandru Lefter inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, la data săvârșirii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

  • În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Potrivit DNA, În perioada 31 mai 2011 – 02 iunie 2011, Lefter , în calitate de inspector șef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic și Vânătoare Focșani, a pretinsde la Ceteraș Gheorghe suma de 25.000 euro și a primit de la acesta suma de 15.000 euro, în scopul semnării și aplicării ștampilei instituției menționate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău, dar și pentru urgentarea derulării acestei proceduri. Avizarea, de către ITRSV, a titlurilor de proprietate privind terenurile forestiere este o condiție prevăzută de lege. Lui Lefter  i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 21 ianuarie 2015, la Curtea de Apel Ploiești, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Primii arestați

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, inculpat într-un dosar instrumentat de DNA privind retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure la Gura Teghii, rămâne în arest preventiv, în timp ce un alt inculpat în acelaşi dosar, avocatul Cosmin Vasile, va fi eliberat şi pus sub control judiciar, potrivit unei decizii date săptămâna trecută. O măsură similară a fost luată şi în cazul omului de afaceri Gheorghe Ceteraş, acuzat că a oferit mită mai multor persoane, între care fostului prefect Beganu şi unui judecător, pentru a fi împroprietărit cu cele 5.000 de hectare de pădure, vândute ulterior unei firme străine.

Fostul prefect de Buzău Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, judecătorul Toader Neculae, de la Judecătoria Pătârlagele, avocatul Mihail Cosmin Vasile şi Ion Irimia, angajat al Romsilva, au fost puşi sub urmărire penală de către procurorii DNA într-un dosar privind retrocedarea a peste 5.000 de hectare de pădure, prejudiciul depăşind 21 de milioane de euro.