Fostul deputat PSD Cristian Rizea nu vrea să părăsească închisoarea de la Vaslui. Motivul dezvăluit de avocatul său

Fostul deputat PSD Cristian Rizea nu vrea să părăsească închisoarea de la Vaslui. Motivul dezvăluit de avocatul său Sursa foto. arhiva EvZ

Fostul deputat social-democrat Mihai Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru infracţiuni de corupţie, nu vrea să părăsească închisoarea de la Vaslui, deşi a expirat termenul de trei săptămâni de aflare în carantină.

Avocaţii lui Cristian Rizea au înaintat un demers către autorităţi ca să-l lase să-şi ispăşească pedeapsa la Vaslui.

Se teme că va fi violat

Unul din avocaţii fostului deputat ne-a comunicat că clientul său urma să fie transferat la închisoarea de maximă siguranţă Jilava. Rizea le-a spus apărătorilor că a primit ameninţări de la autorităţi interlope că, dacă ajunge la Jilava, va fi violat.

Amintim că Cristian Mihai Rizea a fost expulzat din Republica Moldova în seara de 27 aprilie anul curent, după ce autorităţile de la Chişinău l-au declarat indezirabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dosarele lui Rizea de la Chişinău, în cădere liberă

Avocaţii lui Rizea au contestat în instanţă că, la expulzarea clientului lor de pe teritoriul Republicii Moldova, au fost încălcate mai multe norme de drept, în special accesul liber la justiţie. Potrivit apărătorilor, autorităţile moldoveneşti nu aveau dreptul să-l extrădeze pe Rizea, deoarece instanţa nu s-a expus asupra legalităţii decretului fostului preşedinte Igor Dodon, privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova. La fel, instanţa nu a emis o decizie asupra cerererii autorităţilor de la Bucureşti privind extrădarea lui Rizea.

Colegiul de contencios administrativ al Judecătoriei a refuzat să examineze plângerea avocaţilor lui Rizea fără să ofere, deocamdată, explicaţii. Apărătorii fostului deputat fugar au anunţat că vor apăra interesele clientului lor la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Amintim că după expulzarea lui Rizea, în instanţele judecătoreşti din Republica Moldova au rămas pe rol zeci de dosare, dintre care trei penale, în care fostului deputat are statut de învinuit. Pe rol la Judecătoria Chişinău a rămas şi dosarul de extrădare a lui Rizea, la solicitarea autorităţilor de la Bucureşti. Judecătorii amână şedinţele de judecată sau le scot de pe rol pe motiv că nu pot examina cauza în lipsa pârâtului.

Cristian Mihai Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu puţin timp înainte ca decizia privind condamnarea sa să devină irevocabilă.