Cristian Rizea, fost parlamentar condamnat penal, a fost arestat în Republica Moldova. Acesta a fost extrădat în România

Cristian Rizea, fost parlamentar condamnat penal, a fost arestat în Republica Moldova. Acesta a fost extrădat în România

Cristian Rizea, fostul deputat român condamnat pentru corupție, a fost arestat și deja extrădat în România, conform informațiilor furnizate de IGPR.

În această seară, 27 aprilie, Poliţia Română a fost solicitată de autorităţile din Republica Moldova să preia un bărbat, în vârstă de 54 de ani, faţă de care Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii. Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliţiei de Frontieră şi urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, a anunţat joi seară IGPR.

Conform declarațiilor Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, Cristian Rizea a fost desemnat ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 15 ani.

„Cetăţeanul României, Rizea Cristian, a fost declarat de către Inspectoratul General pentru Migraţie (IGM) persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Amintim că, declararea străinului persoană indezirabilă este o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”, transmite insituţia,

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Rizea va fi extrădat în România

Cristian Rizea a fost escortat în afara țării de personalul specializat al Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne, conform procedurilor legale. Rizea își anunțase intenția de a candida în alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, înscriindu-se pe lista Partidului NOI, dar a fost exclus din cursă de către Comisia Electorală Centrală, care a constatat că acesta nu deține o cetățenie moldovenească valabilă.

De asemenea, pe data de 18 octombrie 2021, Cristian Rizea și-a oficializat candidatura la funcția de primar al orașului Bălți, însă mai târziu aceasta a fost respinsă de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Bălți, din cauza unei decizii a Agenției Servicii Publice (ASP) privind retragerea cetățeniei moldovenești.

Fostul deputat român a fost acuzat de fapte de corupție și condamnat definitiv la patru ani și 8 luni de închisoare cu executare, însă în momentul pronunțării sentinței nu se mai afla în România. Rizea a fost membru al Parlamentului României din partea PSD, însă și-a pierdut încrederea partidului său după ce a fost acuzat de corupție de către Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Deși presa din România a susținut mereu că fostul parlamentar are cetățenie moldovenească, aceasta i-a fost retrasă de mai bine de un an, conform presei din Republica Moldova. Rizea nu a fost de acord cu retragerea cetățeniei și a contestat actul în instanță, informează tv8.md.

Fostul deputat a fost cercetat de Procuratura de la Chişinău

Procuratura din Chișinău l-a cercetat pe Cristian Rizea, fost deputat, pentru fals în declarații cu privire la modul de obținere a cetățeniei Republicii Moldova.

„Pretinse ilegalităţi de natură penală, şi anume, fals în declaraţii, au fost stabilite de procurori în procesul acordării cetăţeniei Republicii Moldova pentru un fost deputat român. Potrivit celor constatate în cursul urmăririi penale, prin Avizul Agenţiei Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetăţean al Republicii Moldova şi asta în condiţiile în care prin sentinţa din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat şi condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor”, anunţa Procuratura Republicii Moldova.