Un român va conduce misiunea UE în Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu salută decizia adoptată la Bruxelles
- Ionel Sclavone
- 27 aprilie 2023, 16:18
Alegerea diplomatului român Cosmin Dinescu, ambasador al României la Vilnius, în poziția de șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EUPM - EU Partnership Mission) este salutată de Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Misiunea UE în Republica Moldova a fost înființată în baza unei decizii adotpate la Consiliul Afaceri Externe din 24 aprilie, susținută puternic de România.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat alegerea lui Cosmin Dinescu, în funcția de Șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission - EUPM). Actualul ambasador al României la Vilnius a fost desemnat în această funcție ca urmare a unui proces de selecție organizat la nivelul Serviciului European de Acțiune Externă.
Conform unui comunicat de presă transmis de MinisteruL Afacerilor Externe, Misiunea EU Partnership Mission – EUPM a fost înființată în baza unei decizii a Consiliului Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023.
„EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări. Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani”, se arată în comunicatul MAE.
Diplomatul român a fost preferat din șapte candidați
Anunțul cu privire la alegerea diplomatului Cosmin Dinescu la conducerea acestei misiuni a fost făcut de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell.
„Suntem mândri că un coleg de-al nostru, un foarte bun profesionist și un diplomat cu experiență, va conduce prima misiune PSAC civilă a UE în Republica Moldova, care își propune să susțină Chișinăul în domenii-cheie ale concretizării parcursului său european, cu accent pe consolidarea rezilientei și securității Republicii Moldova. Alegerea lui Cosmin Dinescu în această funcție deosebit de importantă la nivelul UE confirmă atât valoarea candidatului României, cât și rolul-cheie al țării noastre în susținerea Republicii Moldova pe toate palierele, mai ales pe calea europeană și pe realizarea reformelor democratice.
În același timp, această reușită este și rezultatul eforturilor politico-diplomatice intense din ultima perioadă ale diplomației române la nivel de lucru, dar și ministerial, atât la Bruxelles, cât și în capitalele statelor membre UE. A fost astfel confirmat, încă o dată, profilul României de stat membru UE responsabil, inclusiv în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună și cu un rol esențial în sprijinul consolidării rezilienței și securității Republicii Moldova”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
Despre Cosmin Dinescu, noul șef al EUPM
Cosmin Dinescu, ambasadorul României în Lituania și Letonia, a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane. Românul are o experiență de două decenii și jumătate în serviciul diplomatic românesc.
„De-a lungul carierei sale, Cosmin Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Republica Croația (2010-2016), director general pentru afaceri juridice, co-agent al României în cazul din fața Curții Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, reprezentant supleant al României la Comisia Dunării, președinte al celei de-a 18-a sesiuni a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Prevenirea Criminalității și Justiție Penală (2009).
Prin această numire, România deține poziția de șef în două misiuni UE sub egida PSAC. Pe lângă poziția la EUPM, țara noastră deține și poziția de șef al misiunii EUBAM-Rafah”, se mai arată în comunicatul de presă.
Rolul Misiunii UE în Republica Moldova
Activitățile Misiunii UE în Republica Moldova se vor concentra pe consolidarea capacităților, inclusiv posibilitatea de implementare de către EUPM a recomandărilor din evaluările privind riscurile amenințărilor hibride. EUPM va fi, totodată, un instrument pentru pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE. Misiunea va sprijini, de asemenea, ameliorarea și depășirea vulnerabilităților accentuate ale Republicii Moldova, în contextul presiunilor crescute la care este supusă din partea Federației Ruse.
Misiunea va contribui la creșterea rezilienței în sectorul de securitate, precum și în combaterea amenințărilor hibride, cibernetice și a dezinformării, în acord cu nevoile exprimate de Chișinău. Misiunea acesteia se va desfășura pe trei paliere, după cum se arată în comunicatul de presă.
Este vorba despre „securitate cibernetică/combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării: i) combaterea dezinformării online și sprijinirea comunicării strategice a instituțiilor-cheie; ii) furnizarea de instrumente analitice care să monitorizeze infrastructura cibernetică; iii) elaborarea de protocoale unitare care să faciliteze un răspuns coerent la incidentele cyber; Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă (MAI) prin sprijinirea centrului de răspuns la criză al MAI pentru un răspuns coordonat la nivel inter-instituțional în situațiile criză”.
Celula de Proiecte a misiunii, considerată esențială de Republica Moldova, va acoperi dimensiunea de echipamente/consolidare a capacităților, în plus față de partea de consultanță.