Fostul deputat Cristian Rizea a fost considerat un pericol imediat pentru Republica Moldova. Motivele pentru care a fost declarat indezirabil

Fostul deputat Cristian Rizea a fost considerat un pericol imediat pentru Republica Moldova. Motivele pentru care a fost declarat indezirabil Sursa foto. EVZ

Autoritățile din Republica Moldova au precizat că fostul deputat PSD, devenit celebru pe rețeaua Tik Tok, pregătea acțiuni de răsturnare a ordinii constituționale. Rizea mai este acuzat că încălcat mai multe prevederi care se referă la apărare onoarei și reputației persoanelor.

Cristian Rizea a fost adus în România, acum trei zile, și încarcerat la Penitenciarul Vaslui, unde are de executat o pedeapsă de patru ani și opt luni de închisoare.

Expulzarea lui Rizea în România s-a făcut de pe o zi pe alta. Miercuri dimineața a fost reținut de poliția din Republica Moldova, iar joi seara a fost adus în România și încarcerat la Penitenciarul Vaslui. .

Autoritățile din Republica Moldova au venit cu precizări suplimentare. Rizea este acuzat că se pregătea să ”desfășoare acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Conform constatărilor organelor abilitate să asigure securitatea statului, s-a stabilit că, cetățeanul României, Rizea Cristian, născut la 12.04.1969, pregătește și desfășoară acțiuni îndreptate spre schimbarea prin violență a regimului constituțional, subminarea sau suprimarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a țării, activități cu elemente de factură criminală, acțiuni calificate ca pericol deosebit pentru securitatea statului”, se arată într-un document emis de Ministerul de Interne de la Chișinău.

Declarat indezirabil pentru 15 ani

Totodată, Inspectoratul General pentru Migrație, din Republica Moldova l-a declarat indezirabil pe Rizea, pentru o perioadă de 15 ani.

Fostul deputat PSD, care a fugit în Republica Moldova, după ce a fost condamnat definitiv în România, mai este acuzat de încălcarea legilor Republicii Moldova, care se referă la viața privată a unor persoane.

”Totodată, menționatul încalcă în mod flagrant și sistemic prevederile Codului Contravențional, prezentând pericol pentru ordinea și securitatea publică. În același timp, în privința acestuia sunt inițiate mai multe acțiuni civile pentru imixtiunea în viața personală a persoanelor și lezarea onoarei, demnității și reputației profesionale”, se mai arată în decizia Inspectoratului General pentru Migrație.

Vedetă pe Tik Tok

Cristian Rizea a devenit faimos, în ultima vreme, pe rețeaua Tik Tok, unde avea un cont urmărit de zeci de mii de persoane.

Acolo posta diferite filmulețe, inclusiv cu magistrați, pe care îi înjura chiar în sala de judecată, fără nicio rușine sau reținere.

Într-un alt filmuleț, Rizea o urmărește pe o judecătoare, pe stradă, la intrarea într-un restaurant din Chișinău, pe care o acuză în fel și chip.

După ce a fugit din România, Rizea a cerut azil politic în Republica Moldova, dar cererea lui a fost respinsă.