Fostul deputat Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova. Decizia este definitivă și irevocabilă

Fostul deputat Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova. Decizia este definitivă și irevocabilă

Fostul deputat PSD Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova, este decizia definitivă a justiției moldovenești. Acesta a rămas în 2020 fără cetățenie moldovenească, după ce i-a fost retrasă de Igor Dodon, iar ulterior i s-a respins și cererea de acordare a azilului politic.

Rizea a pierdut așadar procesul în care a cerut anularea decretului prin care i se refuza azilul politic. Decizia este una irevocabilă și definitivă, fiind luată de Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău.

La 4 mai 2022, Cristian Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva președintelui Republicii Moldova cu privire la anularea unui act administrativ cu caracter normativ, invocat în respingerea cererii sale de acordare a azilului politic.

Aceasta este o încercarea disperată a fostului deputat de a obține azil politic având în vedere că este condamnat încă din 2017 la patru ani și opt luni de închisoare de justiția din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian Rizea nu va primi azil politic în Republica Moldova

Fostul deputat PSD a motivat că la 4 noiembrie 2020 s-a adresat fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, cu o cerere de acordare a azilului politic, iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte, i s-a comunicat că cererea adresată privind solicitarea azilului politic, a fost respinsă, în temeiul Regulamentului privind acordarea azilului politic de către președintele R. Moldova, aprobat printr-un decret din 31 octombrie 2003.

Prin urmare, acesta a cerut anularea decretului din 2003. Ulterior, în 21 noiembrie 2022, Curtea de Apel Chișinău a respins cererea de chemare în judecată formulată de fostul deputat. O lună mai târziu, Rizea a depus recurs împotriva hotărârii din 21 noiembrie 2022 și a solicitat casarea actului judecătoresc, cu emiterea unei decizii de admitere a cererii de chemare în judecată.

Maia Sandu a solicitat respingerea cererii de recurs a lui Rizea

În 25 ianuarie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat respingerea cererii de recurs a fostului deputat pesedist, motivând că instanța de fond a stabilit corect că actul administrativ cu caracter normativ a fost emis în strictă conformitate cu exigențele legii.

Astfel, la 15 februarie 2023, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul lui Cristian Rizea, iar decizia este una irevocabilă.

Problemele cu justiția din România nu sunt singurele pentru fostul deputat, el fiind luat în vizor și de autoritățile din Moldova. Acolo, autoritățile competente i-au deschis deja și al doilea dosar de urmărire penală. Rizea este inculpat la Chişinău într-un dosar penal pentru fals în declaraţii, potrivit zdg.md.