Foștii consilieri ai președintelui Băsescu desființează cartea Adrainei Săftoiu: „Un psihanalist dacă ia cartea, o să vă spună multe despre doamna Săftoiu”
- Mircea Marian
- 27 mai 2015, 13:34
Trei foști consilieri prezidențiali, Sebastian Lăzăroiu, Iulian Fota și Valeriu Turcan contrazic portretul pe care Adriana Săftoiu i-l face lui Traian Băsescu, în cartea ei „Cronică de Cotroceni”.
„Cartea respectivă nu este o carte despre Traian Băsescu, cartea este despre Adriana Săftoiu...Un psihanalist dacă ia cartea și o citește, o să vă spună multe lucruri despre doamna Săftoiu”, a spus Sebastian Lăzăroiu, într-o emisiune la Digi 24.
O opinie asemănătoare a avut și Valeriu Turcan, care a insist pe faptul că Adriana Săftoiu încearcă, prin dezvăluirile făcute, să obțină capital politic. „E mult dramatism în cartea doamnei Săftoiu. Și eu m-am confruntat cu astfel de stereotipuri – e adevărat că țipă, urlă? Nu! (...) Eu zic că este un meci, un conflict vizibil între Adriana Săftoiu și până la urmă fostul ei șef și mi se pare că e o încercare de capitalizare politică”, a spus Turcan, tot în cadrul emisiunii postului Digi 24.
Și fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota conturează un portret diferit al președintelui Băsescu, față de descrierea din „Cronică de Cotroceni”. „Traian Băsescu avea acest bun obicei al șefului, de a-și asuma decizii și a-și proteja angajații. Asta dădea sistemului de securitate al țării încredere, știau că Traian Băsescu nu e fricos, poți să pleci cu el la război și doi, dacă iese prost, înțelege că responsabilitatea e a lui și și-o asumă. Niciodată Traian Băsescu nu a pus pe cârca sistemului de securitate națională consecințele mai puțin favorabile ale unor decizii.
Mai e un aspect de discutat. O parte dintre cei care s-au supărat de-a lungul timpului pe Traian Băsescu sunt cei care și-au dat seama că nu-l pot remorca pe Traian Băsescu. În cartea doamnei Săftoiu, inclusiv povestea cu numirea șefilor de la servicii e ciudată rău de tot. Vorbim de 2007, imposibil să cred că Traian Băsescu nu învățase până atunci procedurile de numire. De multe ori, președintele reacționa rupând legăturile cu persoana respectivă. Așa se explică și relația cu Călin Popescu Tăriceanu”, a spus Fota.
Și Lăzăroiu, și Fota, au arătat faptul că Băsescu își asuma deciziile dificile. „La decizia de tăiere a salariilor din 2010 toți spun că a fost decizia lui Traian Băsescu. Fals. Au fost îndelungi discuții, la care am luat parte, și cu Banca Națională, și cu Guvernul, cu instituții. Și toți au ajuns la concluzia că dacă nu luăm niște decizii, economia intră în colaps. FMI cerea să creștem taxele și impozitele, dar înseamna să omorâm economia. Toți oamenii politici s-au ascuns sub masă atunci. Și președintele a vrut să-i protejeze și și-a asumat”, a relatat Lăzăroiu.