Foști miniștri și magistrați corupți, în pelerinaj penal la Curtea Supremă
- Virgil Burl ă
- 28 octombrie 2014, 00:00
O presupusă răzbunare personală care s-a lăsat cu o condamnare, lipsa timpului pentru studierea dosarului și acuze grave, fără fond, au fost doar trei dintre „poveștile” spuse în sălile de judecată.
În formație de trei sau de cinci judecători, magistrații de la Instanța Supremă au ascultat, ieri, ore întregi, diverși inculpați celebri și au analizat atent variantele spuse în apărarea lor. Fără excepție, toți s-au declarat nevinovați și victimele unor conspirații. Fie din partea DNA, fie din partea unor colegi invidioși pe succesul profesional. Încă înainte de ora 9.00 au început să sosească cei trimiși în judecată. Fostul ministru al Economiei Codruț Șereș a fost primul, cu jumătate de oră înainte de începerea procesului. Părea încrezător în șansele sale, deși a fost condamnat în acest caz la patru ani de închisoare cu executare.
Fosta procuroare Angela Nicolae a fost adusă cu duba închisorii, fiind arestată. La fel și fiul ei, pe care l-a declarat nebun, deși în boxă părea cât se poate de normal.
Absentul zilei: fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, nu a venit la procesul în care contestă cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”.
Apărat de fosta nevastă
Fostul procuror DIICOT de la Iași, Radu Eugen Moisescu, a avut o zi norocoasă la Instanța Supremă. În apărarea sa a luat cuvântul fosta soție, care a avut numai vorbe de laudă la adresa sa. Conform acesteia, Moisescu este cinstit și sărac. Stă și acum cu chirie, este întreținut de actuala nevastă cu care mai are doi copii. Moisescu este acuzat că a luat 1.000 de euro pentru a ridica unui interlop interdicția vânzării unui autoturism de lux. În replică, avocatul său a precizat că procurorul care i-a făcut acest dosar are pică pe Moisescu. Cel din urmă ar fi avut o relație pasageră cu prietena colegului. Pe fond, Moisescu a primit 2 ani cu suspendare pentru corupție.
Judecat de 7 ani, Șereș cere avocat
Fostul ministru al Economiei, Codruț Șereș, și alți cinci inculpați s-au aliniat în fața șefei de la Supremă, judecătoarea Livia Stanciu. În cor, au cerut termen pentru a-și angaja avocați sau pentru a studia dosarul Hidroelectrica. Pe fond, fostul ministru a încasat patru ani cu executare după ce a supervizat vânzarea de energie ieftină „băieților deștepți”. Procurorii DIICOT spun că a subminat economia și a pus în pericol sistemul energetic. Șereș nu recunoaște nimic. Cu toții au promis că, la următorul termen, din 24 noiembrie, vor da declarații suplimentare și au promis că vor angaja avocați. Șase avocate din oficiu au răspuns, oricum, „prezent” .
Persecutată de „băsiști”
Fosta procuroare Angela Nicolae a făcut spectacol în sala de judecată. Cu un debit verbal ieșit din comun, Angela a vorbit, din boxa arestaților, de la microfonul avocaților. A venit cu o serie de declarații aiuritoare despre șefa DNA, Laura Kovesi, și s-a victimizat arătând că a ajuns la închisoare deoarece știa prea multe despre dosarul „Flota”. De nenumărate ori, președinta completului de judecată a oprit-o din explicațiile care nu se mai sfârșeau. Pentru orice frază din rechizitoriu, Nicolae avea pregătită o explicație. A înghițit în sec atunci când un alt inculpat a susținut că i-a dat bani fiului său pentru că se simțea intimidat de funcția mamei sale și că a fost amenințat prin telefon.