Fost prim procuror, „abonat” la acțiuni disciplinare. A citat magistrați din CSM și IJ într-un dosar de braconaj

Fost prim procuror, „abonat” la acțiuni disciplinare. A citat magistrați din CSM și IJ într-un dosar de braconaj

Procurorul Ioan Bene a pus "ieșirile din decor" pe seama  medicaţiei greşite pe care o lua. Medicație prescrisă pentru a-și gestiona stresul. În octombrie 2024, la un control pshihiatric, făcut la Spitalului de Urgenţă Cluj Napoca, procurorul nu avea idei delirante. Era doar narcisist. Acum a devenit "abonat" la acțiuni disciplinare declanșate pe numele său de Inspecția Judiciară. Din cinci acțiuni disciplinare anunțate anul acesta de Inspecția Judiciară, trei sunt pe numele lui Ioan Bene, fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta.

Limbaj inadecvat, sfidător, jignitor, amenințător, în discuțiile cu colegii

Ioan Bene e acum suspendat din funcție. Și se judecă cu foștii colegi, cu cei care au depus acțiuni disciplinare împotriva sa. În cea mai recentă acțiune disciplinară declanșată împotriva fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, acestuia i se reproșează faptul că și-ar fi jicnit și amenințat colegii. Și pe prim procurorul delegat.

Sursa foto: facebook/Ioan Bene

 

"În zilele de 8, 9 și 10.10.2024, procurorul BENE IOAN de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta a folosit un ton ridicat și un limbaj inadecvat, sfidător, jignitor, amenințător, în cadrul unor discuții directe și telefonice cu prim procurorul delegat. Cu colegi procurori și grefieri din cadrul unității de parchet. A exprimat remarci jignitoare la adresa acestora, a formulat afirmații nepotrivite cu privire la capacitatea intelectuală și aptitudinile profesionale... Procurorul BENE IOAN nu a asigurat participarea în ședințele de judecată de la Judecătoria Salonta, din zilele de 7, 8, 14 și 22.10.2024", se arată în comunicatul Inspecției Judiciare. 

A citat un membru CSM, pe inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, într-un dosar de braconaj

Acest comunicat apare la doar cinci zile după ce Inspecția Judiciară anunțase o altă acțiune disciplinară lansată împotriva procurorului.De această dată acțiunea a fost declanșată în urma instrumentării unui  dosar penal având ca obiect infracțiuni de braconaj.

Se întâmpla în noiembrie 2024. În aceeași perioadă, prim procurorul Ioan Bene  era cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară. Împotriva sa era formulată și propunere de suspendare din funcție."La data de 18.11.2024, a emis în acest dosar citații adresate unui procuror, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, inspectorului-șef al Inspecției Judiciare, precum și altor persoane cu funcții publice, care nu aveau calitate procesuală sau vreo legătură cu cauza respectivă. Citațiile au fost emise fără drept. În afara cadrului legal și a obiectului cauzei, vizând persoane care, cu evidență, nu aveau nicio implicare în dosar", se arată în motivarea  acțiunii disciplinare declanșate în 25 aprilie 2025.

Mesaje acuzatoare trimise procurorilor și polițiștilor

Și în acțiunea disciplinară declanșată împotriva sa în 29 ianuarie 2025, procurorul Ioan Bene e cercetat fiindcă, în 2024, a transmis mesaje telefonice și a avut convorbiri directe cu colegi procurori și cu organe de poliție. A folosit un limbaj inadecvat, jignitor, acuzator. Aceasta pe lângă faptul că "în zilele de 7 și 9.08.2024, uzând de calitatea de procuror, a ordonat organelor de poliție să-i asigure protecție în activitatea privată de antrenament la tir cu arcul. Și  în deplasarea la o acțiune imaginară. De pretinsă deținere fără drept a unei arme. În același context, procurorul a apelat numărul de urgență 112, în calitate privată. Ulterior dând indicații organelor de poliție privind maniera în care să desfășoare ancheta".

Ioan Bene a contestat la Instanța Supremă suspendarea sa. ÎCCJ a suspendat judecarea contestației fostului prim-procuror a Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, Bihor. Hotarârea instanței supreme, dată pe 30 aprilie, e definitivă.