Fost ministru al Justiției, reacție după admiterea solicitării PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția: Legile justiției se fac în România

Fost ministru al Justiției, reacție după admiterea solicitării PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția: Legile justiției se fac în România

Președintele Comisiei pentru legile justiției, Florin Iordache, a reacționat, joi, la admiterea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a solicitării PNL cu privire la sesizarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției. Iordache a subliniat că legile justiției se fac în România și că toate modificările la pachetul legislativ sunt făcute în concordanță cu deciziile Comisiei de la Veneția.

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, membru în Comisia pentru legile justiței, a cerut majorității PSD-ALDE să „oprească procesul legislativ la legile justiției până la definitivarea avizului Comisiei de la Veneția”, prcum și „să nu facă aceeași greșeală în legătură cu Codurile, din contră să sesizeze Comisia de la Veneția cât mai repede față de aceste propuneri legislative”.

Întrebat de EVZ ce se va întâmpla cu lucrările în Comisia pentru legile justiței, având în vedere acțiunea PNL de la Strasbourg, Iordache a replicat: „Nimic. Ce să se întâmple? Alina Gorghiu s-a plans în țară destul, și acum se plânge, pe undeva, pe la Strasbourg sau pe unde apucă.

Deocamdată, legile (jurstiței n.r.) au fost declarate constituționale. O vom face și pe cea de-a treia cu definiția erorii (judiciare n.r.) și cu asta basta. Legile justiției, așa cum sunt făcute, sunt făcute în concordanță cu deciziile Curții de la Veneția”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește modificarea Codului Penal, Codului de procedură Penală și Codului Civil, care se află în lucru în Comisia pentru legile justiței, fostul ministru al Justiței, Florin Iordache, a punctat: „Să vină prin țară (Alina Gorghiu- n.r.). A luat-o soarele. Să vină în țară să discutăm pe chestii concrete. Ce să îmi ceară? Să vină să depună amendamentele, dacă au ceva de discutat. Până la urmă, legile se fac în România.”

Cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) - au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că doar unele articole sunt neconstituţionale.

De asemenea, Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, condusă de Florin Iordache (PSD), a decis, pe 19 aprilie, prin consens, amânarea dezbaterilor generale pe modificările la Codul Penal, Codul de procedură Penală și Codul Civil pentru data de 2 mai, ora 12.