Justitie
Fost consilier la AMBASADA SUA la București: "Trebuie să se dea o amnistie în ceea ce privește corupția, dar cine greșește la un minut după, să primească pedeapsa maximă. O lege a amnistiei ar împiedica DNA să aleagă pe cine anchetează sau nu"
- Antonia Hendrik
- 23 ianuarie 2017, 11:57
Fosta consilieră a ambasadei SUA la București susține în articolul "DNA este sortită eșecului”, că s-a ajuns "o mulțime de oameni să facă pușcărie fără o judecată corectă”.
Kisi Skagen Munshi consideră că DNA ar trebui reconstruită.
„Reconstruiți DNA, în pozițiile de comandă trebuie puse persoane numite de partidele politice, dar fiecare dintre ele trebuie să fie aprobată de majoritatea partidelor. DNA va investiga corupția și va pune ceea ce a găsit pe masa sistemului judiciar, apoi ar trebui să urmărească evoluția probelor aflate în procesul de justiție. [...] În Statele Unite, odată cu scurgerea vremii, am descoperit că este neapărat necesară o structură în interiorul căreia oamenii pot face o carieră pentru tot restul vieții, unde sunt 'izolați', feriți de presuni politice; am priceput că numai în cadrul unei asemenea structuri corupția poate fi abordată într-un mod sistematic și corect”, a scris ea în Cotidianul - ediţia tipărită şi citat de activenews.ro
Ea susține că ar trebui dată o lege a amnistiei, dar cei care vor greși după aceea să primească pedeapsa maximă. O astfel de lege, spune ea, ar face să dispară amenințarea cu dosare, dar și va eficientiza DNA.
„Apoi trebuie să se dea o amnistie în ceea ce privește corupția. Să zicem că se vor ierta toate cele petrecute până astăzi, ziua X, orele 24:00, dar orice se va întâmpla din următorul minut după miezul nopții, oricare altă formă de corupție, continuată sau nouă, va fi sancționată cu pedeapsa maximă prevăzută de lege. Declararea amnistiei trebuie făcută rapid, fără multe alte anunțuri și comentarii. Amnistia trebuie să fie absolută, dar - și insist asupra acestui 'dar' - în prealabil trebuie decis exact ce anume se înclude în amnistie. Calea amnistiei este unica pentru că, atât timp cât nu va fi utilizată, numărul mare de corupți ce trebuie cercetați va da DNA mai mult 'material' de unde poate să aleagă pe cine pune sub lupă și pe cine nu.[...] Deși mulți se opun în acestei idei a amnistiei, este necesar să se procedeze astfel, pentru a se putea lua puterea din mâinile celor care se ocupă în clipa de față cu cazurile de corupție. A proceda astfel ar însemna ca dosarele nu vor mai fi fluturate amenințător deasupra capetelor unora, pentru a obține favoruri sau sprijin politic. ”, scrie americanca.
În concluzie, Skagen Munshi afirmă că doar românii trebuie să-și rezolve problemele: „România dispune de minți excepționale în materie de legi și justiție. Românii știu ce este drept și corect. Românii pot îndrepta această problemă.”
Recomandările noastre