Forfotă mare la Chişinău, în aşteptarea celui mai mare summit din istoria sa. Cum se pregătesc moldovenii să-i primească pe oficialii europeni
- Julieta Savitchi
- 6 mai 2023, 10:56
Comisia Interdepartamentală pentru Managementul Spațiului Aerian a decis limitarea utilizarii spațiului aerian național în zilele de 1-2 iunie. În perioada respectivă în spaţiul aerian moldovenesc vor fi admise doar navele cu care vor veni participanţii la summit. Pe lângă cei 47 de oficiali de rang înalt sunt aşteptaţi încă în jur de o mie de persoane: personal de serviciu, bodyguarzi, jurnalişti, cameramani etc.
Chișinău - Securitatea, în prim plan. Spaţiu aerian închis şi artere de circulaţie blocate
„Autoritățile naționale implicate în procesul de organizare a summitului, evaluează în mod constant utilizarea spațiului aerian în contextul organizării summitului și vor asigura informarea populației în timp util”, a anunţat Autoritatea Aeronautică Civilă.
În alertă se află şi poliţia moldovenească. Poliţiştii desfăşoară, de o săptămână, exerciții tactice de simulare, în contextul pregătirilor pentru summit-ul Comunității Politice Europene. Aceştea au efectuat o aplicaţie la care au repetat minut cu minut întreaga lor activitate în perioada summitului. Aplicațiile au început la ora 9:00, în sectoarele Botanica și Centru ale capitalei. Potrivit scenariului, coloanele cu autoturismele poliției au întâlnit la Aeroportul Internațional Chișinău delegațiile străine care veneau la eveniment și le-au însoțit până la Castel Mimi sau spre centrul orașului, acolo unde ar urma să fie cazați invitații.
De asemenea, mai mulți polițiști au dirijat traficul pentru ca aceste coloane de mașini să treacă fără impedimente, șoferii și pietonii fiind nevoiți să aștepte circa 20 de minute la semafoare.
Perturbaţiile din trafic i-a indignat, însă, pe chişinăueni. „Traficul s-a desfășurat cu întârzieri minore, fără blocaje. Transportul public a circulat cu ușoare devieri de la itinerarul prestabilit, cu reluarea programului în capitală în doar 20 minute. Mașinile cu regim prioritar de circulație au avut coridor verde pentru intervenții”, s-a justificat conducerea Ministerului Afacerilor Interne.
Conducerea instituţiei a explicat că astfel de exerciții sunt anunțate doar cu puțin timp înainte ca acestea să aibă loc, din motive de securitate. Pe parcursul lunii mai, instituțiile din domeniul securității naționale vor organiza și alte antrenamente pentru a se pregăti de summit.
Poliţiştii mai desfăşoară şi exerciţii comune cu colegii din Polonia. Un elicopter Black Hawk al trupelor de intervenție din Polonia survolează capitala și împrejurimile acesteia, iar poliţiştii, de la înălţime, efectueză diferite exerciţii, în aer liber.
Fără manifestaţii de Ziua Copiilor şi vacanţă pentru maturi
Zilele de 1 și 2 iunie vor fi declarate libere în R. Moldova, iar anul școlar se va încheia cu o zi mai devreme. Reprezentații Ministerului Muncii și Protecției Sociale vor veni cu inițiativa de a declara ziua de 1 iunie zi liberă pentru toată lumea, iar 2 iunie - pentru angajații din sectorul public, „pentru a putea organiza armonios procesele aferente summit-ul Comunității Politice Europene”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, după ședința Cabinetului de miniștri din 3 mai.
Tot în contextul summit-ului, anul școlar se va încheia pe 30 mai, și nu pe 31 mai, cum se întâmpla de obicei. Pe 30 mai ar urma să fie organizate toate manifestațiile dedicate încheierii anului școlar, cunoscute ca „Ultimul sunet”.
Autorităţile locale vor renunţa şi la desfăşurarea manifestaţiilor tradiţionale din centrul capitalei, prilejuite de Ziua Internaţională a Copiilor.
Mai multe instituţii publice din Chişinău le-au sugerat angaţilor să se bucure de cele două zile de vacanţă... în afara Chişinăului, iar poliţia a atenţionat locuitorii capitalei ca în ziua summitului să poarte cu ei documente de identitate.
„Beneficiile” summitului pentru oamenii de rând
Calea Ferată din Moldova (CFM) face ultimele pregătiri pentru summitul politic de pe 1 iunie, Peste o mie de persoane, jurnalişti, cameramani, fotografi, ofiţeri de presă sau purtători de cuvânt, vor merge cu trenul din gara Chişinău până la complexul vitivinicol de la Bulboaca. Conducerea CFM şi-a propus să repare garniturile de tren pe care le va folosi dar şi gara din localitatea unde va avea loc evenimentul istoric. Costul lucrărilor se va ridica la 3,8 milioane de lei.
Oaspeţii din străinătate, care vor fi transportaţi din Chişinău cu trenul, vor găsi la staţia Bulboaca un peron nou. În reparație este și clădirea veche a gării din localitate. Muncitorii văruiesc pereții și vopsesc ușile din lemn.
Primele două din cele patru garnituri modernizate, care vor transporta participanţii la summitul din iunie, au fost aduse în depoul din Chişinău pentru verificări tehnice amănunţite.
Şi la Gara din Chişinău, punctul de pornire spre Bulboaca, se vor face unele reparaţii. „Aici o să renovăm un pic pavajul de pe peron. O să amenajăm indicatoarele de acces şi ieşire spre oraş. Va fi reutilat blocul sanitar. Va fi repus cel din interiorul gării care la moment nu funcţiona. Şi alte lucrări cosmetice”, a declarat Dumitru Prohniţchi, director comercial CFM.
Aflat în relaţii de-a dreptul ostile cu autorităţile centrale, Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău, s-a arătat gata să se alăture pregătirilor de summit, anunţând că Primăria va realiza o serie de lucrări de reparație și amenajare, doar că Guvernul va trebui să achite cheltuielile.
Totuşi, la Chişinău au început lucrările de reabilitare a carosabilului pe bulevardul Dacia, pe Viaduct și pe strada Ciuflea. În spațiile verzi sunt plantați arbuști, flori și iarbă, iar iluminatul stradal este modernizat. Pe anumite porțiuni de drum, este instalat iluminat decorativ. De asemenea, va fi suplinit numărul de troleibuze de pe ruta care leagă Aeroportul Internațional Chișinău de centrul capitalei, pentru jurnaliștii și alți vizitatori care vor însoți delegațiile oficiale.
Edilul a anunţat că guvernarea ar mai fi cerut municipalității să defrișeze arbuști și arbori de la Porțile Orașului până în orașul Sângera, să asfalteze calea de acces de la aeroport spre bulevardul Dacia și să repare drumurile spre vinăriile Cricova și Mileștii Mici, care vor fi vizitate de delegații. Primăria a calculat că ar avea nevoie pentru aceste lucrări de cel puțin 5 milioane de lei și susține că nu are acești bani, pentru că nu au fost prevăzuți în bugetul local.
De această dată, Ion Ceban s-a arătat mai îngăduitor faţă de autorităţile centrale, menţionând că banii n-ar putea fi alocați în timp util.
Ce se va întâmpla la Castelul Mimi
Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.
Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga, în octombrie 2022.
Castelul Mimi este o vinărie cu o istorie seculară, fondată în 1893 de către vinificatorul Constantin Mimi. Aflată în proprietatea unui om de afaceri, crama din localitatea Bulboaca este considerată una dintre cele mai moderne din Moldova, dispunând de echipament de ultimă generație pentru producerea şi păstrarea vinului.
Castelul Mimi este, în același timp, una dintre cele mai vizitate locații turistice din Republica Moldova. Castelul dispune de sală de festivităţi şi sală de conferinţe., unicul restaurant de tip fine dining din țară, mai multe terase şi o piscină.