Forfetarul, noul impozit pentru micile afaceri?

Forfetarul, noul impozit pentru micile afaceri?

O sumă unică de plată către stat ar putea simplifica mult relația dintre micile firme și Fisc, dar ar fi în defavoarea celor care au profituri sau venituri mici

Evaziunea rămâne încă la un nivel ridicat, și din cauza capacității reduse de control a Fiscului, dar și a hățișului de taxe și impozite. În context, atât Guvernul, cât și reprezentanți ai mediului de afaceri reîncep discuțiile despre introducerea impozitului forfetar, care ar permite taxarea micilor afaceri în funcție de capacitatea de a genera venituri și ar simplifica mult relația cu Fiscul. „Forfetarul ar fi cea mai bună soluție, mai ales că nu există o armată de inspectori cu care Fiscul să poată controla micile afaceri”, a comentat pentru EVZ Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-ar discuta deja la Guvern introducerea impozitului forfetar, acesta presupunând plata unei sume fixe, în fiecare an, în funcție de mărimea afacerii. În 2013 a fost elaborat chiar un proiect de lege privind acest impozit, ce urma să fie aplicat în domeniul serviciilor, fie că e vorba de sectorul hoteluri, restaurante, cafenele, de spălătorii auto sau alte afaceri.

O taxă unică

În propunerea legislativă, elaborată în 2013, impozitul forfetar lua forma unei sume care varia în funcție de capacitatea afacerii (de ex. numărul de camere dintr-un hotel, numărul de locuri de cazare, orașul etc.). Fusese elaborată deja o formulă de calcul. Impozitul ce urma să fie aplicat hotelurilor era produsul dintre valoarea minimă a impozitului unic exprimat în euro, numărul de locuri de cazare, coeficientul de zonă și coeficientul sezonier.

Ne puteți urmări și pe Google News

De exemplu, un hotel cu circa 100 de camere amplasat într-o zonă bună într-un municipiu, avea să achite un impozit forfetar de circa 30.000 de euro. Cei care ar achita forfetarul nu ar mai plăti impozit pe venit sau pe profit. Propunerea ar putea fi însă în defavoarea celor care înregistrează pierderi sau venituri foarte mici, deoarece impozitul forfetar ar putea fi mai mare decât suma pe care ar fi achitat- o ca impozit pe venit.