Folosirea telefoanelor mobile în școli. Măsura pregătită de Ministerul Educației

Folosirea telefoanelor mobile în școli. Măsura pregătită de Ministerul Educației Sursa foto: Arhiva EVZ

Telefoanele mobile ar putea fi interzise în școlile din Republica Moldova, în timpul orelor de studii. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că, săptămân viitoare, va fi creat un grup de lucru care va cerceta eventualitatea reglementării utilizării telefoanelor mobile în școli. Grupul va veni cu o notă de politică publică, după care se va decide eventualitatea introducerii respectivelor prevederi în Codul Educației.

„Suedia are asemenea reglementări, România, Franța gândește în aceeași direcție și se discută tot mai mult acest lucru la nivel european. Cred că este cazul să inițiem o discuție în Republica Moldova. Săptămâna viitoare vom crea un grup de lucru la Ministerul Educației scopul căruia va fi, pe de o parte, să analizeze ce fac alte țări, ce spune literatura științifică pe acest subiect, pe de altă parte, să se uite la aspectele practice, ce ar însemna o reglementare a utilizării telefoanelor, unde ar trebui să fie depozitate”, a transmis ministrul Dn perciun, citat de radiomoldova.md.

În unele școli din Chișinău, profesorii interzic, prin regulament intern, folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor. Telefoanele mobile au fost interzise în școlile din Anglia. Anterior, o astfel de măsură a fost luată de țări precum Franța sau Italia, Grecia sau Finlanda.

Telefoanele mobile, interzise în mai multe țări

Social media

Sursa foto: Pixabay

În România, utilizarea telefoanelor mobile în școli, în timpul orelor de curs, este interzisă prin Legea Educației. Potrivit legislației intrate în vigoare din septembrie 2023, telefoanele mobile pot fi folosite doar în spații autorizate prin regulamentul școlii și pot fi confiscate de profesori.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”, prevede articolul 106 din Legea Educației.