FOLHA ONLINE: COVID-19 provoacă o scădere record, de 6,9%, a PIB-ului G-20 în al doilea trimestru

FOLHA ONLINE: COVID-19 provoacă o scădere record, de 6,9%, a PIB-ului G-20 în al doilea trimestru

Cu excepţia Chinei, care a ieşit mai devreme din izolare și care a crescut cu 11,5%, cele mai mari economii ale lumii au scăzut cu 11,8%, potrivit OECD.

Cu excepția Chinei, toate țările din G-20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) au înregistrat o scădere a PIB-ului în al doilea trimestru al acestui an, din cauza pandemiei de coronavirus.

A fost cea mai mare scădere din istoria grupului, potrivit comparației difuzate luni (14 septembrie) de OECD: în medie, economia G-20 a scăzut cu 6,9% față de primul trimestru al acestui an și cu 9,1% față de al doilea trimestru al anului trecut.

Scăderea din al doilea trimestru a fost mult mai mare decât cea înregistrată în primul trimestru al acestui an, de 3,5% față de trimestrul anterior și de 1,7% față de primul trimestru al anului 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scăderea record coincide cu momentul celui mai mare număr de decese cauzate de coronavirus în majoritatea țărilor din G-20, în luna aprilie a acestui an. Cea mai mare parte a acestora a adoptat izolarea pe durata aproape întregului trimestru.

Scăderea de 6,9% într-un trimestru este, de asemenea, de patru ori mai mare decât cea de 1,6% de la apogeul crizei financiare din primul trimestru al anului 2009.

China, care a ieşit înainte din izolare și a crescut cu 11,5% în al doilea trimestru, a recuperat cei -10% din primul trimestru. Cu excepţia ţării asiatice, celelalte 17 economii au scăzut în medie cu 11,8% (nu există cifre disponibile pentru Argentina și Arabia Saudită).

Cele mai afectate țări au fost India (-25,2%) și Regatul Unit (-20,4%). PIB-ul a scăzut dramatic și în Mexic (-17,1%), în Africa de Sud (-16,4%), în Franța (-13,8%) și în Italia (- 12,8%).

Coreea de Sud și Rusia au înregistrat cele mai mici scăderi: economia a scăzut cu 3,2% în al doilea trimestru, comparativ cu trimestrul anterior. Brazilia a înregistrat o scădere egală cu cea a Germaniei, de 9,7% din PIB.

Articol de Ana Estela de Sousa Pinto, Bruxelles

Traducerea: Iulia Baran, RADOR