FOLHA ONLINE: COVID-19 provoacă o scădere record, de 6,9%, a PIB-ului G-20 în al doilea trimestru

FOLHA ONLINE: COVID-19 provoacă o scădere record, de 6,9%, a PIB-ului G-20 în al doilea trimestru

Cu excepţia Chinei, care a ieşit mai devreme din izolare și care a crescut cu 11,5%, cele mai mari economii ale lumii au scăzut cu 11,8%, potrivit OECD.

Cu excepția Chinei, toate țările din G-20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) au înregistrat o scădere a PIB-ului în al doilea trimestru al acestui an, din cauza pandemiei de coronavirus.

A fost cea mai mare scădere din istoria grupului, potrivit comparației difuzate luni (14 septembrie) de OECD: în medie, economia G-20 a scăzut cu 6,9% față de primul trimestru al acestui an și cu 9,1% față de al doilea trimestru al anului trecut.

Scăderea din al doilea trimestru a fost mult mai mare decât cea înregistrată în primul trimestru al acestui an, de 3,5% față de trimestrul anterior și de 1,7% față de primul trimestru al anului 2019.

Scăderea record coincide cu momentul celui mai mare număr de decese cauzate de coronavirus în majoritatea țărilor din G-20, în luna aprilie a acestui an. Cea mai mare parte a acestora a adoptat izolarea pe durata aproape întregului trimestru.

Scăderea de 6,9% într-un trimestru este, de asemenea, de patru ori mai mare decât cea de 1,6% de la apogeul crizei financiare din primul trimestru al anului 2009.

China, care a ieşit înainte din izolare și a crescut cu 11,5% în al doilea trimestru, a recuperat cei -10% din primul trimestru. Cu excepţia ţării asiatice, celelalte 17 economii au scăzut în medie cu 11,8% (nu există cifre disponibile pentru Argentina și Arabia Saudită).

Cele mai afectate țări au fost India (-25,2%) și Regatul Unit (-20,4%). PIB-ul a scăzut dramatic și în Mexic (-17,1%), în Africa de Sud (-16,4%), în Franța (-13,8%) și în Italia (- 12,8%).

Coreea de Sud și Rusia au înregistrat cele mai mici scăderi: economia a scăzut cu 3,2% în al doilea trimestru, comparativ cu trimestrul anterior. Brazilia a înregistrat o scădere egală cu cea a Germaniei, de 9,7% din PIB.

Articol de Ana Estela de Sousa Pinto, Bruxelles

Traducerea: Iulia Baran, RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News