Foarte mic tratat de politică românească. Cum a intrat Claudiu Târziu în politică, pe repede înainte
- Carmen Alecu
- 23 ianuarie 2021, 16:21
Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a vorbit în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, despre motivul pentru care a intrat în politică.
Foarte mic tratat de politică românească. Cum a intrat Claudiu Târziu în politică, pe repede înainte.
Claudiu Târziu a prezentat în emisiunea „Dosare de presă”, la EvZ TV, o radiografie a scenei politice românești trecute și prezente și, de asemenea, a vorbit despre valorile și principiile importante pentru membrii AUR.
Trecutul politicii- „Politica e văzută ca o mocirlă”
„Am fost silit s-o fac. Silit pentru că m-am săturat să fiu pe margine și să critic. Și mi-am dat seama că trebuie să fac mai mult. Un pas în arenă. Sigur că m-am temut și eu, ca toți oamenii normali la cap de ceea ce însemană asta, în primul rând ca percepție publică și ca expunere. Știm foarte bine că politica e văzută, și nu fără o urmă de dreptate, ca o mocirlă.
Ei, tocami de aia am intrat. Să încerc să-i determin și pe alții, care au capacitatea de a face ceva bun pentru țară, să intre în politică. Și numai așa, dacă vom deveni o masă critică putem să asanăm această politică, putem să transformăm viața politică din România într-un vehicul de schimbare în bine a țării.”
Foarte mic tratat de politică românească. „Vorba dulce mult aduce”
Claudiu Târziu: „Ai un grad mare de autonomie, pe măsura coloanei vertebrale de care dispui. Pentru că dacă eu aș fi vrut să intru în politică mai devreme, puteam s-o fac de acum 20 de ani. Am fost invitat și știam că trebuie să respect regulile casei. Intram într-un partid, avea regulile lui și ar fi trebuit să mă încadrez în ele. De aia nu am făcut pasul.
Și chiar dacă am simțit mai devreme nevoia asta de a face ceva pentru țară, la modul concret și direct din perspectivă politică, pentru că nu au existat premizele succesului unui astfel de demers a unui partid politic nou, am stat deoparte. În momentul în care ele au părut că se întrunesc, am intrat
Mirel Curea: „La un moment dat, pe tine, un coleg de-al tău te poate enerva, jena, pune într-o situație penibilă. Nu vei mai putea să-l dai cu „capul de pereți” în scris, ca jurnalist. Ești pregătit, chiar, să-i iei apărarea dacă eu te voi întreba, „Băi, Claudiu, ce e cu...?”
Claudiu Tâziu: „Dar sunt instrumente de acțiune și reacțiune și-n politică, doar că noi, ca jurnaliști, nu am fost deprinși cu ele, că nu era treaba noastră. Însă, eu cred că am o bună raportare la semeni, care mă va ajuta și în calitate de om politic.
Eu cred că românii vechi aveau dreptate: „Vorba dulce mult aduce”.
Nu cred că folosește o luptă, o încordare. Îmi displac vorbele de clacă, vorbele spuse cu răutate, intrigile. Sigur că da, în tot tumultul ăsta politic ești solidar cu ai tăi, trebuie să fii solidar cu ai tăi. Dar, ai tăi trebuie să înțeleagă și că există o anumită conduită care trebuie respectată. Și că sunt lucruri care se fac și lucruri care nu se fac.
Noi suntem lipsiți de experiență politică, mai toți. 90% dintre membrii AUR n-au avut de-a face cu politica nici măcar în calitate de membri simpli. Învățăm lucrurile și... Dar noi sperăm să venim cu o prospețime și cu o curățenie care să modifice în bine și mediul în care ne aflăm. Pentru că mediul este unul destul de toxic, nu-ți ascund asta.”
Prezent politicii românești. „Am fost scârbit. Chiar siderat, la un moment dat”
Și am spus-o, de altfel, și în plenul Camerelor reunite cu prilejul votării Guvernului că sunt șocat de ce-am găsit, deși sunt un ziarist bătrân. Pentru mine nu era un secret faptul că politicienii sunt pe interese, în general, că sunt superficiali, că sunt nepregătiți, că votează la comandă ș.a.ș.m.d. Lucrurile astea mi-erau cunoscute. Dar,... nu mă așteptam să fie la un asemenea grad.
Deci, cel puțin în începutul lucrărilor astea parlamentare, din 21 decembrie și în toată săptămâna aceea în care a fost pe repede înainte, am fost, nu dezamăgit, dar scârbit pe alocuri. Și, cum am spus chiar, la un moment dat, siderat. Domnule așa ceva nu se poate. Oamenii slab pregătiți, slabi ca oameni.
Dar, iarăși, n-aș vrea să generalizăm. Există oameni cu păcatul ăsta, al generalizării. Și sunt și oameni de toată isprava. În toate partidele. Cu care ai dialog, cu care poți identifica interesul comun, binele general și cu care, împreună, poți să slujești acest bine general.”
Viitor de AUR ţara noastră are (?)
„Totul este de raportare. Și dacă te duci ca un creștin autentic, fără să vezi în cel din fața ta un dușman, pe cineva care e, din capul locului, împotriva ta, împotriva credinței tale politice, crezului tău politic, ci este un OM. Cu care poți să dialoghezi și cu care poți să găsești punți. Atunci, să știi că și oamenii se deschid altfel. Și sunt permisivi, unii dintre ei, la argumente. Eu cred că deja am arătat că etichetele care au fost puse AUR de către o parte a presei, că suntem talibani extremiști, fasciști, bezmetici, au căzut în momentul în care am intrat în Parlamentul României.
Pentru că, prin comportamentul nostru am arătat că suntem oameni de dialog. Că nu suntem acolo să facem o opoziție de dragul opoziției, ci facem opoziție numai la inițiativele care sunt în răspăr cu interesul național... Și nu-i un cuvânt mare ăsta. „Interesul național” e ușor de identificat, dacă ai reperele potrivite... Și că putem susține anumite proiecte și anumite idei dacă ele corespund setului nostru de valori și principiilor pe care le-am asumat, le-am făcut publice și care cred eu că se potrivește cu simțirea și gândirea general românească. Adică nu e ceva ieșit din comun.
Dragostea pentru familie, pentru țară, pentru Dumnezeu și pentru libertate, at trebui să fie pentru toată lumea. Și asta nu ne bagă într-o tabără de extremă. E o raportare, în primul rând, cu dragoste. Și, în al doilea rând, pe calapodul unei vieți firești. Nici nu trebuie explicat prea mult. Ce să explici? Că-ți iubești familia? Că-l iubești pe Dumnezeu? Ce să explici? Adică, să-și explici de ce-ți iubești mama și tatăl, până la urmă.
Foarte mic tratat de politică românească. „Noi am intrat în politică cu gândul că putem face istorie pentru generația noastră”
„Important este că noi, cei de la AUR, am dat drumul la un bulgăre de zăpadă care, cu voia noastră sau fără voia noastră deja va crește, va crește, va crește. Și va ajunge unde va trebui să ajungă. Că un om sau altul se va pierde pe drum, sigur că e trist, dar nu este determinant.
Îți fac o mărturisire. Eu am avut o singură rugăciune de la înființarea partidului, nu în campania electorală, de la înființarea partidului și până azi. Și o am în continuare. Rugăciunea mea către Dumnezeu este următoarea: „Facă-se voia Ta!”
Dacă Dumnezeu crede că e de folos poporului român să existe un astfel de vehicul politic și dacă Dumnezeu vrea să lucreze prin oamenii angajați în acest demers politic, se va întâmpla. Dacă nu, nu. Noi nu am intrat (în politică, n.e.) ca să avem o situație mai bună, ca să ne ajutăm familiile, ca să ne punem nepoții pe funcții. Noi am intrat cu gândul că putem face ceva măreț. Că putem face istorie pentru generația noastră.”