Foame de bani la buget: Te execută silit în momentul vânzării casei sau terenului

Foame de bani la buget: Te execută silit în momentul vânzării casei sau terenuluiMarcel Boloș. Sursa foto: Facebook/ Marcel Boloș

România. Persoanele despre care ANAF consideră că datorează statului bani vor fi executate silit în momentul în care vând un bun imobiliar, fie acesta casă, apartament sau teren, pentru recuperarea sumelor.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a oferit detalii suplimentare despre certificatul fiscal de la ANAF, explicând modul în care va funcționa acest mecanism și ce pași trebuie să urmeze vânzătorul în cazul în care are datorii către stat.

Noul document, care impune acoperirea datoriilor către ANAF înainte de vânzarea imobilelor sau a terenurilor, ar putea să intre în vigoare începând cu 1 octombrie.

Marcel Boloș asigură că certificatul nu va restricționa vânzările de proprietăți

Ministrul a subliniat că dorește să clarifice faptul că această măsură nu va interzice vânzarea de bunuri și terenuri ale persoanelor fizice și juridice. A asigurat că acest lucru este exclus.

„Odată cu vânzarea acestor bunuri sau clădiri sau terenuri, ce sunt ele, are loc si plata impozitelor si taxelor, regula fiind deja aplicabilă pentru Primării - nu-ți poți vinde un bun sau un teren decât dacă ai certificatul de impozite și taxe locale cu zero sume datorate bugetului local - însă propunerea noastră este să permitem ca odată cu vânzarea bunului să fie plătite și taxele și impozitele”, a explicat Marcel Boloș.

Astfel, în momentul vânzării la notar, dacă există datorii față de buget, acestea trebuie achitate din prețul bunului vândut.

De obicei, tranzacția se efectuează în numerar la notar, iar impozitele și taxele trebuie să fie plătite fie prin ordin de plată, fie conform procedurilor specificate de notar în acel moment.

Astfel, plata nu se va face înainte, așa cum s-a vehiculat, ci odată cu vânzarea bunului respectiv.

Urmează discuții cu mediul de afaceri în acest sens

Marcel Boloș a mai subliniat că, atunci când se prezintă ordinul de plată la notar, dacă există datorii, trebuie prezentate două ordine de plată: unul pentru prețul de vânzare al bunului și altul pentru achitarea impozitelor și taxelor necesare autentificării contractului de vânzare-cumpărare.

Ministrul Finanțelor a mai menționat că nu s-a discutat încă în detaliu dacă această măsură se aplică doar persoanelor fizice sau juridice. În prezent, scopul este de a clarifica acest mecanism cu mediul de afaceri.

Pe 26 august este programată o întâlnire pre-finală cu mediul de afaceri pentru a lămuri toate detaliile și a ajunge la o variantă acceptabilă, care să fie prezentată în coaliția de guvernare și aprobată de Guvernul României.

Noul document ar urma să fie aplicat de la 1 octombrie

Intenția noastră este să intre în vigoare cât mai curând posibil. Pe discuțiilor cu mediul de afaceri, după ce a agreat acest mecanism, la 1 octombrie să intre în vigoare. De ce?

Pentru că avem creanțe neîncasate la buget în valoare 175 de miliarde de lei ale persoanelor fizice și juridice”, a mai spus Marcel Boloș despre noul certificat de la ANAF.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

În perioada 2021-2023, au fost acumulate creanțe bugetare de 51 de miliarde de lei în bugetul general, dintre care au fost încasate doar 7 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, încasările din aceste creanțe sunt foarte mici.

Dacă nu se găsesc mecanisme pentru valorificarea acestor creanțe și pentru încasarea banilor la buget, vor trebui identificate alte soluții pentru a menține deficitul bugetar sub control și pentru a finanța cheltuielile statului, a mai spus ministurl, potrivit digi24.ro.