Foame de bani la ANAF. Vrea să stoarcă bani de la încă o categorie de oameni. Pe cine a pus Fiscul ochii acum

Foame de bani la ANAF. Vrea să stoarcă bani de la încă o categorie de oameni. Pe cine a pus Fiscul ochii acumSursa foto: Arhiva EVZ

Autoritatea Națională de Administrare Fiscală, ANAF, anunță noi controale. Inspectorii antifraudă vor fi ajutați de experții FMI, Fondul Monetar Internațional.

Lucian Heiuș, șeful ANAF, Agenția Națională de Administrare Fiscală, a susținut că sunt români ale căror bunuri sunt monitorizate de instituție. „Noi monitorizăm în ANAF 300 de persoane fizice considerate cu averile cele mai mari din România”. De asemenea, șeful ANAF a mai adăugat că ajutorul pe care instituția l-a primit din partea experților din SUA și Australia a avut un rol important în ceea ce privește o performanță din ce în ce mai bună în ceea ce privește administrarea fiscală.

De asemenea, Heiuș a precizat că ANAF a primit sfaturi din partea experților de la FMI, Fondul Monetar Internațional. „Aici discutăm de persoane fizice care sunt cu venituri foarte mari, care sunt sper eu legale, dar pot să existe şi fluctuaţii de la an la an şi astfel avem o bună monitorizare”, a mai spus Lucian Heiuș, la Antena 3 CNN.

ANAF a demarat tot mai multe controale

ANAF a emis un comunicat de presă, miercuri, 9 noiembrie, în care a precizat că inspectorii agenției au verificat activitatea a 86 firme specializate în creditare prin case de amanet și comerțul cu pietre și metale prețioase. Ei au găsit abateri de la legislația fiscală și contabilă. În acest context, inspectorii au dispus amenzi contravenționale de 825.500 lei.

Mai mult decât atât, inspectorii au confiscat peste trei kilograme de obiecte din aur pentru că a fost încălcat regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase. Obiectivele confiscate au o valoare estimată de piață de 706.440 lei.

Una dintre casele de amanet de unde a fost confiscat cel mai mult aur este în Strehaia, județul Mehedinți. Inspectorii ANAF au luat cu ei 1,58 kilokrame de obiecte din aur cu o valoare estimată de 317.684 lei. În plus, ANAF a anunțat că va continua să verifice atât modalitatea de fiscalizare a veniturilor obținute din activități de comerț cu amănuntul, cât și respectarea obligației de conectare a caselor de marcat electronice la sistemul informatic al ANAF și utilizarea acestora.