Foame de bani fără precedent a Guvernului. Suntem tot mai îndatorați

Foame de bani fără precedent a Guvernului. Suntem tot mai îndatorați

Foame de bani fără precedent a Guvernului. Cu împrumuturi de 28,7 miliarde de lei luate doar în luna mai, totalul împrumuturilor pe primele cinci luni urcă la 119,39 miliarde lei, adică aproximativ 66% din banii planificați a fi împrumutați pentru întreg anul, potrivit Profit.ro. Mișcarea indică o foame de bani a Statului Român, în special în această prima parte a anului.

Necesar de 181 miliarde de lei

Luna mai, în care Guvernul s-a împrumutat cu 28,7 miliarde de lei, sumă care este foarte aproape de recordul lunar de 32,4 miliarde de lei stabilit în ianuarie anul acesta.

Ritmul împrumuturilor în aceste prime cinci luni ale anului este unul fără precedent până acum, dar și necesarul de fonduri pentru tot anul este unul ridicat.

Pentru 2024, necesarul brut de finanțare (deficit + rostogolirea datoriei) a fost anunțat de către Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei, sumă ce include 94,4 miliarde lei în contul datoriilor vechi care ajung la scadență în acest an și un deficit bugetar de 87 miliarde lei (5% din PIB) în 2024. Un deficit mai mare decât cel estimat ar însemna automat și un necesar de împrumut mai mare de 181 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, această foame de bani se poate explica și prin faptul că, Ministerul Finanțelor ar putea încerca să atragă banii de care are nevoie înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale de la finalul anului, având în vedere că ulterior, piețele financiare ar putea fi ceva mai precaute în așteptarea rezultatelor.

Anul acesta, Ministerul Finanțelor a atras fonduri în valoate de 32,4 miliarde de lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie, 12,93 miliarde lei în aprilie și 28,7 miliarde de lei în mai.

Bani, faliment personal

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Foame de bani acoperită prin împrumuturi externe

Statul Român se împrumută constant de la bănci și alți investitori mari de pe piața internă, dar și de la populație prin programele Tezaur și Fidelis. De asemenea, pentru a acoperi această foame de bani, Ministerul Finanțelor apelează și la instituții internaționale (cum sunt Banca Mondială sau BERD). Guvernul mai apelează de câteva ori pe an și la emisiuni de eurobonduri pe piața externă. Spre exemplu, în luna mai, Finanțele au atras 11,36 miliarde lei de pe piața internă, dar și 17,34 miliarde lei (echivalentul valută) de pe piața externă. România a atras în 2024, de pe piața externă 3,24 miliarde de euro în mai, prin emisiuni de obligațiuni pe 8 ani și 13 ani, 4 miliarde de dolari în ianuarie și 4 miliarde de euro în februarie.

Ocazional prin PNRR, țara noastră atrage fonduri când Comisia Europeană mai aprobă cereri de plată (în cadrul PNRR).

Prin comparație, în primele cinci luni ale anului trecut împrumuturile au fost de 93 miliarde de lei (o mai mică foame de bani anul trecut), deși pentru tot anul fondurile atrase au totalizat la 203 miliarde lei.

Pentru 2024, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este estimat la aproximativ 181 miliarde lei, nivel similar necesarului brut de finantare. Suma este cu 10,8% mai puțin mică decât în anul 2023 (203 miliarde lei).

Contextul în care Statul se împrumută în prezent este unul mai favorabil având în vedere că băncile au tăiat dobânzile la credite și depozite, în așteptarea unei mișcări de la BNR care n-a mai venit.