FMI prevede un ritm de creştere de 5,5% pentru economia mondială, 4,2% pentru economia din zona euro

FMI prevede un ritm de creştere de 5,5% pentru economia mondială, 4,2% pentru economia din zona euro

NAFTEMPORIKI. Fondul Monetar Internațional prevede un ritm mai mare de revenire a economiei mondiale în 2021 faţă de prognozele din octombrie anul trecut. Mai exact, Fondul estimează că economia globală va crește anul acesta cu o rată de 5,5% față de 5,2% cât estimase în octombrie, în timp ce pentru 2022 și-a păstrat neschimbată prognoza de creștere, la 4,2%.

Cu toate acestea, potrivit unui raport al Fondului (World Economic Outlook Update) dat publicităţii astăzi sub titlul „Este de aşteptat ca sprijinul venit din partea politicilor și a vaccinurilor să crească activitatea”, îmbunătățirea ritmului de creştere pentru 2021 se bazează în principal pe previziuni mai bune cu privire la economia americană şi japoneză.

Dimpotrivă, pentru economia Zonei Euro, FMI prognozează o rată de creștere mai mică în 2021, respectiv 4,2% față de 5,2% prognozată în octombrie, în timp ce pentru 2022 prognozează o creștere de 3,6% faţă de 3,1% anterior.

Redresarea economiei mondiale în acest an va veni după o contracție puternică în 2020, pe care FMI o estimează, totuși, mai mică decât în ​​octombrie, și anume la 3,5% față de 4,4%, datorită unei dinamici mai puternice decât cea preconizată în a doua jumătate a anului trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fondul prognozează diferențe în redresarea economiilor dezvoltate, preconizându-se că economiile americane și japoneze vor reveni în a doua jumătate a anului 2021 la nivelul PIB-ului pe care îl aveau la sfârșitul anului 2019 (înainte de criza coronavirusului), în timp ce PIB-ul din Zona Euro și Marea Britanie vor rămâne şi în 2022 la niveluri mai scăzute decât la sfârșitul anului 2019.

FMI prevede un ritm de creştere de 5,5% pentru economia mondială, 4,2% pentru economia din zona euro

Prognoza pentru redresarea economiei SUA în acest an a fost revizuită în creștere cu două puncte procentuale - la 5,1% de la 3,1% în octombrie - reflectând dinamica puternică din a doua jumătate a anului 2020 și sprijinul suplimentar din pachetul bugetar din decembrie 2020.

La fel, revizuirea în creştere a economiei japoneze la 3,1% de la 2,3% se datorează în principal impulsului suplimentar din măsurile fiscale de la sfârșitul anului 2020. Dimpotrivă, revizuirea în scădere a perspectivelor pentru economia Zonei Euro reflectă relaxarea activităţii observată spre sfârșitul anului 2020, care se așteaptă să continue şi la începutul anului 2021, pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus și a unor noi perioade de carantină.

FMI prezintă şi pericolele din jurul prognozelor sale cu privire la relansarea economică, menționând că „deși aprobările recente ale vaccinurilor au crescut speranța unei inversări a trendului pandemiei ulterior în cursul anului, noile valuri și noile mutații ale virusului generează îngrijorări cu privire la aceste perspective”.

Prin urmare, Fondul subliniază că politicile ar trebui să asigure o susţinere eficientă până la consolidarea redresării, cu accent pe progres în domeniile cruciale pentru creșterea potențială a PIB-ului şi pentru asigurarea unei dezvoltări echitabile și accelerarea tranziției către o economie mai verde. (Rador)

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1685316/dnt-problepei-ruthmo-anaptuksis-55-gia-tin-pagkosmia-oikonomia