FMI i-a dat teme viitorului Guvern

FMI i-a dat teme viitorului Guvern

EVZ a aflat că FMI a atenţionat ieri PSD şi PNL, într-o discuţie în spatele uşilor închise, că viitorul Guvern trebuie să rezolve problema creşterii economice bazate pe consum

Şeful FMI în România, Reza Baqir, împreună cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional, s-au întâlnit ieri, separat, cu delegaţii ale PSD şi PNL. Surse participante la ambele discuţii au relatat EVZ că FMI a cerut o „creştere economică sustenabilă” şi au vrut să se asigure că partidele vor renunţa în 2017 la „creşterea economică bazată pe consum” şi vor încuraja investiţiile şi exporturile. FMI s-a mai interesat dacă proiectul de buget al României pentru anul 2017 va fi făcut de Guvernul tehnocrat sau de către viitorul cabinet de la Palatul Victoria.

Temerile FMI

„Trebuie să ţinem deficitul în lesă, în jurul a 2% din PIB în următorii ani. Ne-au spus să nu mergem pe o economie bazată pe consum, pentru că la un moment dat se va prăbuşi”, au relatat surse din PSD pentru EVZ. Potrivit viziunii FMI, creşterea economică a României a apărut, printre altele, pe fondul scăderii TVA şi a măririi salariului minim. Cu mai mulţi bani în buzunare, românii au cheltuit tot mai mult, încurajând sectoarele bazate pe consum precum comerţul şi serviciile. Din acest motiv, au crescut importurile, de exemplu, în loc să crească exporturile.

Ne puteți urmări și pe Google News

PSD şi PNL şi-au prezentat pe larg programele de guvernare. „Au fost interesaţi de părerea noastră privind absorbţia fondurilor europene din România. De asemenea, nivelul creşterii economice şi sustenabilitatea ei şi, bineînţeles, despre sistemul bancar”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la finalul discuţiilor.

„Vreţi să vă împrumutaţi?”

La întâlnirea cu delegaţia PNL, FMI s-a arătat îngrijorat de investițiile promise în programul de guvernare al liberalilor, în condițiile în care deficitul bugetar este de 3%. „Erau interesați să știe dacă ne vom împrumuta de la ei, de la BERD și să depășim deficitul bugetar pentru a investi în infrastructură. Noi am spus că vrem să rămânem sub deficitul de 3%”, a declarat, p e n t r u EVZ, sen a t o - rul Iulian Dumitrescu, care a participat la întâlnirea cu reprezentanții FMI

El a confirmat că FMI a vrut să vadă dacă partidele sunt conștiente că economia românească se bazează în prezent pe consum. “Au vrut să vadă dacă suntem conştienţi (că economia României e bazată pe consum, n.red.). Noi am spus că , iar ei au spus că şi datele lor indică acelaşi lucru”. „Ei spuneau că trebuie un echilibru”, a mai spus senatorul PNL despre FMI.

Cioloş, pe masa Fondului  

Dumitrescu a adăugat că premierul Dacian Cioloș a fost adus în discuția cu FMI, în sensul în care Guvernul tehnocrat urmărește să-și atingă ținta deficitului și nu e “tentat în perioada asta preelectorală să adauge un punct la deficit”, cum ar face un guvern politic.

În privința bugetului pentru anul 2017, parlamentarii PNL au subliniat faptul că elaborarea acestuia trebuie să intre în sarcina viitorului guvern, rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie. Liberalii au transmis delegației FMI că susțin proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric.

Veşti bune de la analişti

Conform prognozelor FMI, publicate în raportul „World Economic Outlook” din luna octombrie, România va înregistra în acest an cea mai mare creștere economică din Europa, de 5%, urmată de Irlanda (4,9%). În acelaşi timp, FMI avertizează că vârful de creștere economică înregistrat în acest an de România va fi urmat în 2017 de o încetinire până la 3,8%. Pentru anul 2018, Fondul Monetar Internaţional estimează că economia românească va înregistra o creștere de 3,3%. O altă veste bună de la FMI o constituie scăderea ratei șomajului: potrivit Fondului, şomajul ar urma să se reducă de la 6,8% în 2015 până la 6,4% în 2016 pentru a ajunge la 6,2% în 2017.