FMI: Există riscuri de supraîncălzire a economiilor latino-americane

FMI: Există riscuri de supraîncălzire a economiilor latino-americane

Preţurile mari la materii prime şi accesul facil la finanţare externă sunt principalele motoare de dezvoltare ale economiilor latino-americane, dar în multe cazuri, creşterea este mai rapidă decât ritmurile cărora sunt pregătite să le facă faţă respectivele economii, avertizează experţii FMI.

Printre semnele de supraîncălzire identificate de FMI se numără creşterea inflaţiei sub influenţa amplificării cererii, agravată de majorarea recentă a preţurilor la alimente şi energie, notează FMI, într-un raport publicat astăzi, citat de Agerpres.

Un alt element îngrijorător este adâncirea deficitelor de cont curent, chiar şi în economiile care sunt avantajate de creşterea preţurilor la materii prime.

De asemenea, îndatorarea şi împrumuturile în valută străină au crescut foarte rapid, în special în sectorul corporatist, deşi sistemul bancar din regiune rămâne solid, iar valoarea activelor a crescut.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În prezent, există o combinaţie unică de factori. Nu există nici o altă perioadă în care dobânzile au fost atât de reduse pe un termen atât de lung, în economiile avansate. Cererea din statele asiatice a menţinut preţul materiilor prime la un nivel ridicat, iar economiile emergente şi-au îmbunătăţit indicatorii macroeconomici, ceea ce le face mai atractive pentru capitalul străin", a explicat Nicolás Eyzaguirre, director în cadrul FMI la Departamentul statelor din emisfera vestică.

Ce compromite relansarea economiei PIB-ul statelor din America Latină a crescut cu 6% în 2010 şi creşterea este prognozată să se încetinească la 4,75% în 2011, consideră FMI, care adaugă că "guvernele trebuie să îşi retragă treptat stimulentele financiare acordate", afirmă experții FMI.

Raportul avertizează că o prelungire a "tensiunilor politice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sau a crizei din Japonia ar putea compromite relansarea globală", un efect negativ asupra Americii Latine avându-l şi criza datoriilor suverane din Europa, mai ales dacă centrul crizei se va muta în Spania.

Zona Caraibelor, cea mai vulnerabilă

Zona Caraibelor este considerată a fi cea mai vulnerabilă. Studiul anticipează că ţările din regiune vor ieşi din recesiune în 2011, înregistrând o creştere a PIB de 2% în 2011, după o contracţie cu 0,5% anul trecut, dar perspectivele pot fi înrăutăţite de evoluţia preţurilor la importurile de energie şi produse alimentare.

În zona Caraibelor se concentrează 50% din fluxurile financiare mondiale prin centre financiare offshore, statele care le adăpostesc fiind supuse unei presiuni tot mai mari pentru a respecta reguli prudenţiale şi de supraveghere mai stricte.