Reprezentanţa Fondului din Polonia ar putea deveni birou regional.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-ar putea închide biroul regional din România, ca parte a unui proces mai amplu de reorganizare, cu toate că BNR a propus ca, pentru diminuarea cheltuielilor, reprezentanţa să revină în sediul băncii centrale.
„FMI închide birourile din ţările în care nu are programe, ca parte a procesului de restructurare. Biroul de la Bucureşti este unul dintre cele propuse pentru închidere, însă mai trebuie stabilite o serie de detalii“, au declarat surse citate de Mediafax.
Fondul ar putea închide toate reprezentanţele din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia celei din Varşovia, care va deveni birou regional. FMI va păstra o serie de birouri, precum cele din Moldova şi Macedonia, ţări în care Fondul desfăşoară încă programe. Istoria FMI - România
FMI a deschis o reprezentanţă la Bucureşti în primăvara anului 1991, care avea numai competenţe pentru România. În 2006 a fost înfiinţat biroul regional al instituţiei pentru România şi Bulgaria.
Obiectivul central al biroului regional constă în prezent în îmbunătăţirea capacităţii Fondului de a-şi desfăşura funcţia de supraveghere, activitate principală a FMI în România şi Bulgaria, după integrarea celor două state în UE.
România a primit asistenţă financiară, din partea FMI, sub forma unor împrumuturi de tip stand-by. Din 1972, cele două părţi au semnat zece astfel de acorduri.
Resursele FMI au fost folosite de nouă ori, ca suport financiar pentru programele economice ale guvernului. Ultimul acord, aprobat în iulie 2004, a fost un acord stand-by de tip preventiv, pe 24 de luni, din care autorităţile române nu au făcut trageri.
Negocierile pentru continuarea acestui acord au eşuat în octombrie 2005, iar acesta a încetat, în mod formal, la mijlocul lui 2006. Relaţia României cu FMI a continuat prin colaborări cu experţii instituţiei. ESTIMĂRI
Fondul: inflaţie de 6,5% la finele anului FMI estimează pentru sfârşitul acestui an o inflaţie de 6,5%, cu 0,2 puncte procentuale peste nivelul prognozat în urmă cu câteva săptămâni. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că inflaţia s-ar putea situa între 5% şi 6% la finele acestui an. Şeful Minisiunii FMI pentru România şi Bulgaria, Albert Jaeger, a declarat ieri că BNR ar trebui să consolideze politica monetară. Reprezentantul FMI consideră că BNR a răspuns la creşterea inflaţiei prin majorările succesive de dobândă în ultimele luni. Dobânda de politică monetară este principala armă a BNR în lupta cu creşterea preţurilor.