Oficial rus: flota din Marea Neagră va proteja Ucraina de România

Oficial rus: flota din Marea Neagră va proteja Ucraina de România

Flota Rusiei din Marea Neagră, cu baza în Crimeea, va salva Ucraina de pretenţiile teritoriale din partea României, a declarat Igor Korotcenko, reprezentant al Consiliului public de pe lângă Ministerul rus al Apărării, citat ieri de publicaţiile electronice ruse Rosbalt şi Utro, notează Agerpres.

„Noi constatăm cu satisfacţie progresele înregistrate în relaţiile dintre Ucraina şi Rusia... În Ucraina a venit la putere o echipă pragmatică, care a decis să prelungească perioada de staţionare a Flotei ruse în Crimeea, ceea ce corespunde atât intereselor Rusiei, cât şi celor ale Ucrainei. Cunoaştem că există o serie de pretenţii teritoriale la adresa Ucrainei, în special din partea României. În virtutea acestui fapt, prezenţa Flotei ruse în Crimeea reprezintă un factor major pentru securitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, a afirmat reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Potrivit acestuia, partea rusă are în vedere înlocuirea navelor vechi de suprafaţă din cadrul Flotei din Marea Neagră cu unele noi, ce vor fi dotate cu noi sisteme de arme de atac. De asemenea, Ministerul rus al Apărării intenţionează să modernizeze şi flotila sa de submarine din componenţa bazei sale navale din Crimeea.

„Această modernizare a Flotei Rusiei din Marea Neagră va spori capacităţile acesteia, ceea ce este în interesul Ucrainei”, a mai spus Korotcenko, adăugând că „ministrul ucrainean al apărării a reiterat disponibilitatea Ucrainei de a oferi asistenţă în ceea ce priveşte lucrările de modernizare şi reparaţii ale navelor ruseşti la şantierele din Herson şi Nikolaiev” (sudul Ucrainei).

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, portalul Utro evocă o declaraţie a preşedintelui Traian Băsescu făcută într-un interviu acordat în noembrie trecut unui ziar bucureştean, în care a afirmat că Bucureştiul nu „se simte confortabil cu trupe ale Federaţiei Ruse lângă graniţa noastră, în Transnistria”. „Nu ne simţim deloc confortabil că Federaţia Rusă a ţinut să-şi prelungească acordul de staţionare a flotei de la Sevastopol pâna în 2042. Dacă Rusia priveşte cu atât drag la statele din regiunea Marii Negre, de ce e nevoie de o asemenea flotă într-o mare atât de mică?”, s-a întrebat atunci retoric preşedintele român.

Rusia a prelungit anul trecut contractul de închiriere a bazei navale din Sevastopol pentru încă 25 de ani, adică până în 2042, deşi actualul acord expiră abia în 2017, în schimbul unei reduceri cu 30% a preţului la gazele naturale livrate Ucrainei.